Kapufák és döntetlen a tavaszi nyitányon

Bódi akcióban  Fotó: DVSC

Megkezdte tavaszi szereplését a DVSC labdarúgócsapata: a bajnoki táblázat harmadik helyén telelő debreceniek az örök rivális Újpestet fogadták a Nagyerdei Stadionban szombaton.

A honi élvonal viszonylatában kifejezetten jó iramú, lüktető meccsen a vendéglátók egy árnyalatnyival jobban, veszélyesebben futballoztak ellenfelüknél, ám a zömében távoli lövésekkel operáló támadógépezet csak kapufákig jutott, a hajrában pedig Kinyik Ákos kiállítása miatt meg is fogyatkozott, így meg kellett elégednie a gól nélküli döntetlennel és az egy ponttal.

Herczeg András a decemberben távozó, ám a klubbal a múlt héten mégis hosszabbító Thomas Kosicky-nek szavazott bizalmat a gólvonalon, előtte pedig a Pávkovics-Kinyik-Szatmári-Ferenczi védőkvartett feladata volt a lila-rohamok megfékezése. A középpályán az ősszel alapembernek számító Tőzsér-Bódi-Haris hármas mellett újoncot avatott a csapat: Damásdi Alex első NB1-es meccsén lépett pályára piros fehérben, míg elöl a házi gólkirály Takács Tamás mellett Szécsi Márk kapott lehetőséget.

Jó iramban kezdődött a találkozó, mely nagyrészt annak volt köszönhető, hogy mindkét csapat gyors és lendületes passzjátékkal próbált eljutni ellenfele kapujáig. Az első komolyabb lehetőség épp a debütáló Damásdi előtt adódott, aki Takács levágódó lövését követően került ígéretes helyzetbe, s talán kicsit megijedt, így bátortalan kísérletét blokkolni tudták a fővárosi védők – az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a játékszer Risztevszki kezéről pattant le, ennek ellenére Karakó sípja néma maradt.

A 14. percben ismét Takács volt a főszereplő: remek előkészítése nyomán a nagy lendülettel érkező Ferenczi lőhetett, ám próbálkozását blokkolták. Nem sokkal később pedig Tőzsér került ordító helyzetbe Bódi Ádám sarokrúgását követően, de a nagy kavarodásban nem találta a kapuba vezető utat.

Vendégoldalon leginkább az apró termetű, ugyanakkor rendkívül gyors és fordulékony Beridze játszott kulcsszerepet, egy ízben remek ütemben tálalt társa elé, ám a kifogástalanul kimozduló Kosicky hárítani tudott.

A legnagyobb hazai gólhelyzet az utolsó öt perchez közeledve alakult ki az újpesti kapu előtt: Tőzsér életerős bombája a keresztlécről vágódott a gólvonalra, a kipattanó labdát Damásdi fejelte kapura, viszont az irányzék nem volt a legjobb, így Banai szögletre öklözte a próbálkozást.

Gól nélküli félidő után a második játékrész elején is tesztelte a kapufát a Loki, pontosabban Bódi Ádám, aki 25 méterről találta el a felső lécet. Percekkel később Tőzsér került tiszta lövőhelyzetbe, ám centikkel ugyan, de célt tévesztett. Ferenczi helyzete már sokkal többet ígért, a balhátvéd azonban csúnyán eltörte Takács Tamás átadását, így lökete jócskán elkerülte az újpesti kaput.

Mindeközben persze a lila-fehérek sem tétlenkedtek, a mezőnyben teljesen egyenrangú partnerei voltak Herczeg András legénységének. A jól mozgó, ám befejezésekkel balszerencsés Damásdit Avdijaj váltotta, a debreceni szakvezetés ezzel is jelezte, három pont a cél, viszont ahogy telt az idő, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy itt bizony osztozni kell a pontokon. Pláne annak tükrében, hogy Kinyik Ákos egy felesleges szabálytalanság következményeképp megkapta második sárga lapját, s ezt követően már inkább a stabilitásra helyeződött a hangsúly: Herczeg a napokban hosszabbító Kusnyír Eriket küldte be Takács helyett. S bár a hátrelévő időben komoly mezőnyfölénnyé alakította emberfórját a fővárosi csapat, a mindent eldöntő találathoz kevésnek bizonyultak erőfeszítéseik.

Így hát gól nélküli döntetlennel zárult az esztendő első tétmérkőzése, összességében viszont nem érheti szó a ház elejét, hiszen a DVSC végig jó szellemben, elszántan futballozott, s ha kicsivel szerencsésebb, könnyedén otthon tartotta volna a pontokat.

Folytatás február 9-én Kisvárdán.

Tóth Sándor

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.