Fiatal tehetségek: Youssef Adelina

Adelina és táncos párja

A tizenkilenc éves Youssef Adelina a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának első évfolyamos hallgatója. A céltudatos lány nem pazarolja idejét és tehetségét, hiszen tanulmányai fontossága mellett szabadidejében maximális hangsúlyt fektet az őt már kisgyermekként körülvevő és elvarázsoló világba. Sikeres táncos karriert tudhat magának a debreceni Valcer Táncstúdió tagjaként. A beszélgetésből kiderül, honnan is az elszántság.

- Miért a táncot választottad, hogy kerültél a Valcer Táncstúdióhoz?

- Öt évesen kezdtem el táncolni, akkor anyukám íratott be, de nagyon megszerettem, és folytattam.

- Mióta vagy együtt jelenlegi táncpartnereddel? Összecsiszolódtatok?

- Három éve táncolunk együtt. Azt szokták mondani, hogy legalább két évre van szüksége egy táncos párnak, hogy összeérjen, hogy igazán együtt tudjanak táncolni, és átérezzék egymás mozdulatát, hogy milyen mozdulatra mi a párja reakciója. Úgy érzem, nálunk ez most kezd kialakulni, egyre jobbak vagyunk, és nyílván a pontozóbírók is kezdenek megismerni minket. Ez fontos szempont, mivel sok bíró úgy van vele, hogy az első fél évben nem szentel annyi figyelmet az új párokra, mint akik összeszokva alkotnak egy igazán jó párost.

- Milyen eredményekkel büszkélkedhettek?

- Magyar bajnoki döntősök vagyunk felnőtt tíztáncból és standardből. Ez azt jelenti, hogy általában így szerencsére a ranglistákon is be szoktunk kerülni a döntőkbe. A legutóbbi tíztánc magyar bajnokságon hatodikok lettünk. Nagyon sokszor versenyeztünk külföldön is, például Európa Kupán. A közeli országokba igyekszünk eljutni elsősorban, hogy a külföldi pontozóbírók is lássanak.

- Hogyan jellemzed a kapcsolatodat a táncpartnereddel? Munka vagy baráti kapcsolat van köztetek? Szoktatok vitatkozni?

- Igen, előfordulnak viták, már három éve nagyon sok időt töltünk együtt, így előjönnek konfliktusok. Esetleg nem ugyanazt gondoljuk egy-egy lépésről, máshogy csinálnánk azt. Elsősorban munkakapcsolatnak jellemezném.

- Lehet általánosítani, hogy mennyi időt vesz igénybe hetente, vagy akár havonta a felkészülésetek?

- Általában lehet, mert látjuk, hogy körülbelül mennyit edzünk. Heti öt próba szokott lenni, tehát gyakorlatilag minden nap készülünk, bár előfordul, hogy kimarad egy-egy alkalom, és ha verseny van, akkor másnap pihenőnap szokott következni. Hétvégén vannak többnyire versenyek, főleg versenyidőszakban majdnem minden hétvégén megyünk valahova, így az azt jelenti, hogy a hét minden napján edzünk és a szombat verseny. Ha a közelben rendezik, akkor a vasárnap szabad. Ha messzebbre, vagy külföldre megyünk, akkor rámegy az egész hétvége.

- Mennyire vagytok stresszesek egy-egy fellépés előtt?

- Ez a fellépés kaliberétől is függ, általában fellépés előtt nem annyira, inkább a versenyeken, amit megpróbálunk leplezni.

- Tanulás mellet hogyan sikerül összeegyeztetni a próbákat, fellépéseket?  Jut idő másra is, van hobbid?

- Úgy gondolom, hogy ha valaki igazán szeret valamit csinálni, vannak céljai, akkor össze lehet egyeztetni a kettőt. Ha tudom például, hogy verseny lesz hétvégén, nem fogom kihagyni a próbát a tanulás miatt, akkor inkább korábban kelek és úgy készülök az iskolára. Máshova rendszeresen eljárni nincs időm, viszont nagyon szeretek síelni, amit a legtöbb táncos nem díjaz, mivel féltik a lábukat. Megpróbálok magara vigyázni. Szeretek úszni, korcsolyázni és utazni is. Szeretek új dolgokat kipróbálni, nyitott vagyok az extrém sportokra.

- Mikor vannak versenyidőszakok? Országos vagy nemzetközi szintűek?

- Nemzetközi szintű is, bár inkább a magyar versenyeket tekintjük elsődlegesnek. A magyar bajnokságok január végén, február elején zajlanak, és márciusban kezdődnek a ranglisták. Ez a késő téli időszak, és van egy nyár eleji, és őszi is. Közben is vannak elszórtan versenyek, de akkor van a legtöbb.

-Honnan és milyen támogatást kaptok a versenyekhez?

- Elsősorban szülőit. Nehéz szponzorokat találni, itthon nem nagyon van rá lehetőség. Volt rá példa, hogy ruhára kaptunk hozzájárulást. Vagy elmentünk többször fellépni, és abból a bevételből.

- Mi motivál most?

- Nagyon nehéz abbahagyni, mivel régóta táncolok, így az életem részévé vált, és ha nem táncolok egy-két napig, nagyon hiányzik. Az is fontos szempont, hogy a ranglistán próbáljunk előrébb kerülni, és minél jobb eredményeket elérni, amiért tenni is kell.

- Mik a jövőbeli terveid?

- Egyre előrébb kerülni a ranglistán, főleg nemzetközi szinten, mert ott talán könnyebb, hiszen ott nem ismernek a pontozóbírók, és nem az alapján ítélnek meg, hogy kik vagyunk, hanem a látottak alapján. Magánéletben pedig, én most járok fogorvosi egyetemre, ahol szintén minél jobb eredmény elérése a célom, illetve az ösztöndíjam megtartása.

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.