Felfedezték a Tortugát – a jutalom Petőfi Zenei Díj

Az év felfedezettjei: Tortuga  Fotó: MTVA

Immár ötödik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjat. A magyar könnyűzene jeles képviselői között évről évre felbukkannak ismerős arcok a legismertebb zenekarokból, a színpadra lépnek legendák, ezúttal pedig az év felfedezettje kategóriában a Debreceni Egyetem hallgatói is érdekeltek voltak.

A pandémia miatt a 2020-as díjátadó most sajnos nem a VOLT fesztiválhangulatában zajlott, hanem csendben, stúdióban. A díj lényege mégis mit sem változott, ugyanis már ötödik éve jutalmazzák egyik legnagyobb költőnk nevével fémjelzett elismeréssel Magyarország könnyűzenei világának kiemelkedő előadóit. Többen talán meglepődtek, amikor sorra „kihúzták” a győzteseket és a Bagossy Brothers Company tarolt, hiszen a tizenegyből három kategóriában is az indie és az alternatív rock műfaját kiválóan ötvöző erdélyi formáció vált befutóvá a szavazatok alapján. No, persze, meglepődni, vagyis csalódni aligha lehetett az idén a szintén kimagasló minőségű zenét produkáló Halott Pénzt is felülmúló Bagossyék diadalán, hiszen jócskán megdolgoztak érte és megérdemelten arattak sikert. Ám mielőtt még mindhárom kategóriában elhangzott volna a nevük, egy, a debreceniek és a kelet-magyarországiak számára igen szívmelengető győzelem is született.

Az év felfedezettje kategóriában a Debreceni Egyetem hallgatóival is erősített, nyíregyházi Tortuga zenekar emelhette magasba az aranyszínű Petőfi Sándor-szobrocskát. Az év dala – ahogy az várható volt – A Dal 2020 győztese lett, a Mostantól, amelyet Rácz Gergő és Orsovai Reni adott elő. A műsor legutóbbi szériájában a Mámor tér 3. zúzdájában állomásozó, s a kábulatban döntőig menetelő ifjú rockerek, azaz, ahogy ők emlegetik, a „tornacipős Rock ’n’ Roll” stílusát megelevenítő srácok gyorsan emelkednek a magyar rock-pop-univerzumban és egyre színesítik hazánk rockéletének és fesztiváljainak palettáját. A négy fiatalból álló formáció, amelyet Ábel, Ákos, Milán és Sanka alkot, már készülnek a következő, nemzetközi vonatkozású, magyarországi megmérettetésre és garantálják: ismét törni fognak az ablakok. Az ambiciózus rock ’n’ rollra alighanem még az Életműdíjat méltán kezében tartó, egyedülállóan, s fülbemászóan rekedt hangú ikon, Horváth Charlie is csettintett egyet, látván, minden tekintetben van jövője a magyar könnyűzene fiataljainak.

Korábbi írásunk ITT olvasható

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.