Öcsi bácsi büszkén csettinthet odafenn – hazakerült a Puskás-díj

Zsóry Dániel a díjátadáson

Miután Zsóri Dániel Ferencváros elleni ollózása bekerült a FIFA Puskás-díjra jelölt tíz találat közé, gyakorlatilag az egész ország lélegzetvisszafojtva várta, miként alakul a gólszépségverseny, avagy bekerül-e a fiatal, immáron MOL Fehérvár csapatát erősítő támadó mozdulata a legjobb háromba.

Erről még a közönség szavazatai döntöttek, bízhattunk hát a magyar sportbarátok mindenkori szenvedélyében, s lelkesedésében. Csalódnunk pedig nem kellett, hiszen szeptember másodikán eldőlt, az ifjú középcsatár zöld-fehérek elleni mutatványa „ringbe szállhat” Fernando Quintero elemi erejű szabadrúgásával, valamint a sokak által minden idők legjobb labdarúgójának titulált Lionel Messi emelésével. Mindeközben az akrobatikus gólokat zsákszámra termelő Zlatan Ibrahimovic, valamint a sokadik virágzását élő talján csatárzseni, Fabio Quagliarella is lemaradt a dobogóról.

A legszebbek legszebbjének kiválasztása már egy tíztagú zsűrire hárult, akik alighanem mérlegelték, hogy Zsóri Dani technikailag is egyedülálló ollója a kilencvenharmadik percben, ráadásul egy komoly presztízzsel bíró rangadó utolsó jeleneteként született. Ahogy vélhetően mérlegelték azt is, hogy Leo Messi bárhol és bárki ellen képes lemásolni a Betis hálójában elhelyezett emelését, Fernando Quintero löketéhez hasonló pontosságú és erejű szabadrúgás pedig szintén akad, kis túlzással minden második héten.

Akik pedig unos-untalan felteszik a kérdést február óta, miszerint megismétli-e Dani valaha az ominózus mozdulatot, most csattanós választ kaptak: aligha! Tudniillik, az egyszeri szurkolónál futballt jobban ismerő és értő döntéshozók a díj odaítélésénél a gól egyediségét is figyelembe vették. Márpedig, ami egy szakmailag releváns zsűri szerint egyedi, az pont attól egyedi, hogy nem lehet megismételni. Hogy mást ne mondjunk, a 2001-es Aranylabdás Michael Owen férfiasan beismerte, aktív labdarúgóként neki esze ágában sem lett volna kapura küldeni a játékszert hasonló játékhelyzetben.

Zsóri azonban bevállalta, és bátorságának köszönhetően megnyerte a Puskás Ferencről elnevezett díjat. Hogy éppen az elismerés alapításának tizedik évfordulóján, az már csak hab a tortán.

Azt pedig élmény volt nézni, ahogy a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Samuel Eto’o, több egykori és jelenlegi klasszis társaságában, a világ talán legszélesebb mosolyával azon elmélkedik, vajon mi hangozhat el annak a srácnak a szájából, aki akkortájt születhetett, amikor ő elkezdte rugdosni a gólokat a spanyol élvonalban.

Merthogy Dani díjjal a kezében a világ legszebb nyelvén intézett néhány szót a gála résztvevőihez és a tévénézők millióihoz. Márpedig a magyar szónál nincsen szebb kerek e világon.

Tóth Sándor

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.