Eltűnt képek – Elmázolják a felelősséget?

Ma már egyre kevésbé titkolható: az eredetileg irodaháznak épült MODEM épülete nem alkalmas arra, hogy nagy értékű műalkotások kiállító tere legyen. Ami külön tragédia, hogy a művészeti központ menedzsmentje sem nőtt fel a feladatához – írja sajtóközleményében Varga Zoltán önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció tagja.

„A MODEM katasztrofális gazdasági eredményei azt igazolják, hogy az elmúlt években a horribilis önkormányzati támogatás, a vérlázítóan magas vezető javadalmazások ellenére a menedzsment nem tudta, talán nem is akarta megszerettetni, megismertetni a debreceni és a régió művészetszerető lakosságával az általuk vezetett MODEM-et. Mindezeken túl a százmilliós képügy azt bizonyítja, hogy az intézmény vezetésénél alapvető vezetői képességek hiányoztak ahhoz, hogy a művészeti központ milliárdos gyűjtemények gondos kezelője, kiállítója legyen.

Emlékezetes, hogy a képek eltűnésekor adott nyilatkozatokból tudhattuk meg, hogy a MODEM vezetőinek halvány fogalma sincs, hogy a képek hogy és mikor tűntek el. Az ügyről érdemi információ nem jelent meg. Nem tudható, hogy valójában történt-e bűncselekmény, mint ahogy az sem, hogy a képek hogy tűntek el. A szűken mért információk viszont megerősítették azt a felvetésünket, hogy a képek tárolása alapvető biztonsági előírásoknak sem feleltek meg, hiszen az Antal-Lusztig gyűjteményt egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták.

Sokan talán azt gondolhatják, mindezen hiányosságok felismerése játszhatott közre abban, hogy a város vezetése a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t nemes egyszerűséggel megszünteti. A MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetésének gyorsaságát és megmagyarázhatatlan voltát jelzi, hogy Debrecen Közgyűlése alig két hete, 2014. június 26-án fogadta el azt az előterjesztést, amelyben a MODEM épületét ingyenes használatba adja a város a Kft-nek.

Félő azonban, hogy az alkalmatlanság beismerése helyett, a MODEM pánikszerű és azonnali bezárása mögött sanda gazdasági érdekek húzódnak. Bár a képek eltűnésekor a MODEM kiadott egy közleményt, mely szerint „az önkormányzat a MODEM vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik”, azonban információink szerint ez a biztosítás nem terjed, nem terjedhet ki a százmilliós képek eltűnésére. Ebben az esetben viszont az elszenvedett százmilliós kárt az intézménynek, közvetett módon Debrecen városának kell, azaz kellene megtéríteni a gyűjtemény tulajdonosának, Antal Péternek. Természetesen mindezt akkor, ha a letétbe vevő intézmény, jelesül a MODEM nonprofit Kft. létezik. De tudjuk, hogy a MODEM, mint gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnik.

Óhatatlanul felmerül a kérdés az érthetetlen, minden ésszerű indokot nélkülöző azonnali cégmegszüntetés okán:  amennyiben kártalanítani szükséges az eltűnt képek miatt a gyűjtemény tulajdonosát, úgy a város jótáll-e a már időközben megszüntetett gazdasági társaság által gondatlanságból okozott több mint százmilliós kárért.”

Végül közleménye végén Varga Zoltán felszólítja Debrecen város vezetését: „nyilatkozzon: Amennyiben szükséges, úgy az Antal-Lusztig gyűjteményből eltűnt képekért jótáll-e az önkormányzat, megtéríti-e a több mint százmilliós kárát a tulajdonosnak? Kívánja-e vizsgálni a MODEM ügyvezetőjének felelősségét, és adott esetben kezdeményez-e ellene fegyelmi eljárást?”

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.