Az élhetetlen környék

A Faraktár utca szervizútja

Elég! - mondják a Faraktár utca környékén élők. Az 1962-ben épült társasházak lakásainak tulajdonosainál betelt a pohár. A valamikor békés, csendes környék élhetetlenné vált.

A környékre települt a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal), a Központi Statisztikai Hivatal, a Kossuth gimnázium és a Debreceni Városi Ügyészség. Ezek az intézmények elviselhetetlen forgalmat gerjesztettek. A gépkocsicsordák dübörgése azonban csak az egyik probléma.

A Faraktár, Alkotmány és a Csengő utca lakóinak képviseletében az Alkotmány Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Könnyű Miklós felvállalta az ügy hivatalos szervek elé vitelét, ugyanis az érintett intézményeknél történt lakossági és szövetkezeti tiltakozások csak falra hányt borsónak bizonyultak. A szövetkezet elnöke meghallgatást kért a városi önkormányzatnál. Az illetékesek halogatták az elnök fogadását, mire Könnyű Miklós ügyvédhez fordult. Ügyvédi irat formájában tette meg panaszát, melynek hatására végre személyes meghallgatást nyert.

A környék élhetetlenségének több oka van. A fentebb említett intézmények környékre települése miatt hihetetlen mértékben megnövekedett a lakótelep, komolyabb forgalom áteresztésére képtelen, utcáinak célforgalma. A Hajnal utcai közlekedési lámpák elkerülése végett egyre többen egérútként használják az Alkotmány és a Faraktár utca szervizútját. Nemcsak személyautók, de tehergépkocsik is meglehetős számban dübörögnek a vékony aszfaltcsíkon. Ezeknek az utaknak az alapját nem teherforgalomra építették. Az utakat a nagy tengelynyomású gépek teljesen tönkreteszik. A társasházak közvetlen közelében zajló forgalom zavaróan hat a lakosokra, károsítja a négyemeletes épületek szerkezetét. A lakó-pihenő övezet táblák tiltása hatástalan, nem elegendő a lakóövezet nyugalmának biztosítására.

Az Alkotmány utca és a Faraktár utca szervizútja kétirányú közlekedésre alkalmatlan. Burkolata kritikán aluli. Az említett utcákban a csapadékvíz elvezetése nem megoldott, azok a pincékbe folynak. A Faraktár utca 25-29. előtti terület, mely parkolóhelynek lett kijelölve, gödrös, rossz állapotú.

A közlekedési anomáliák mellett egyéb problémák is borzolják az ott lakók idegeit. Az Alkotmány utcán olyan ecetfák találhatók, amelyek veszélyesen megdőltek. Kivágásuk, de legalább gallyazásuk indokolt, azonban egy-egy ilyen fa kivágásához az önkormányzat négy illetékességi területének engedélye kellene. Félő, hogy mire megvan mindegyik, kidőlnek a fák és az épületben súlyos károkat okoznak.

Az Alkotmány és Csengő utcai négyemeletes társasházak erkélyeire, ablakaira ránőttek a fák. Hangyák, bogarak, szúnyogok tanyája. Gallyazásuk szintén szükséges.

Az önkormányzat válasza csak a közlekedési panaszokra terjedt ki. Az alpolgármester aláírta levélben mindössze arról van szó, hogy az elviselhetetlen forgalom csökkentése érdekében kéri a Debreceni Rendőrkapitányságot, hogy fokozottan ellenőrizze a lakóövezet útjain áthaladókat.

Sajnos a rendőrkapitányságra küldött levél óta nem történt semmi. A rendőri jelenlét továbbra sem érzékelhető. A fák ügyében sincs haladás. Nem véletlen, egyre többen úgy vélik, Debrecen egyre élhetetlenebb város, ahol a nagy beruházások mellett a mindennapi élet nyugodt feltételeinek biztosítására nincs se pénz, se akarat.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.