Debreceni Zsidó Hitközség: új tagozat alakul

Tórája már van a tagozatnak

Hamarosan hivatalosan is megalakul Debrecenben, a jelenlegi ortodox hitközség keretén belül a status quo ante tagozat. A dolog nem újkeletű, hiszen a városban a nyolcvanas évek elejéig működőképes volt a két tagozat társulása.

A hagyományok és a vallási örökség továbbélésének célja vezérelte azt a jelenleg huszonkét alapítót, akik aláírásukkal is nyomatékosították, hogy újjáélesztik a status quo csoportot.

Az elhatározásnak örültek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetői is. Heisler András levélben fejezte ki együttműködési szándékát és kérte a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, támogassa a kezdeményezést.

A status quo ante tagozat első lépéseit már megtette. Október 2-án egyik leendő tagjuk, Fohn György boldogan vihette Debrecenbe azt a Tórát, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi adott át neki.

Az új formáció tagjai hamarosan alapszabályukban rögzítik majd tagságuk kötelezettségeit. Alakuló gyűlésükre természetesen meghívják Horovitz Tamást, a DZSH jelenlegi elnökét is. Szeretnék elérni, hogy a debreceni hitközség partnerként kezelje a status quo közösséget, amelynek vallási vezetője, kántor jelöltje és immáron Tórája is van. 

A MAZSIHISZ az új közösség alapszabályának életbe lépése és vezetőinek megválasztása után – a lehetőségeihez képest – mindenben támogatja majd őket.

Forrás: mazsihisz.hu

Hozzászólások

Érdekelne, mi történt az

Érdekelne, mi történt az újonnan alakult egylettel?

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.