DEAC kosárlabda: akarat, szív = győzelem

Óriási közdelemmel, lelkesedéssel megmutatta a DEAC, mire képes  Fotó: MKOSZ

A papírforma szerint csekély esélye volt a győzelemre a DEAC férfi kosárlabda-csapatának az Arconic-Alba Fehérvár ellen pénteken este, mégis, a negyedik negyedben majd az öt perces hosszabbításban ritkán látott koncentrációval legyőzték a bajnokságra törő sikeregyüttest az Oláh Gábor utcai Sporcsarnokban.

A mérkőzés várhatóan indult: a székesfehérváriak megpróbálták lerohanni a debrecenieket, mint általában minden ellenfelüket, azonban a támadások többnyire erős falba ütköztek, a védelem jól működött. Bár a harmadik perctől már vezettek a vendéket, a hazaiak tartották a lépést, hiába állt játékba a hatodik percben Vojvoda Dávid. Az első tíz percet 19-19-el zárták.

A második negyedet Mócsán Bálint triplával kezdte, amivel a DEAC néhány percre átvette a vezetést. Sok sikertelen távoli, közeli és büntető után azonban fordítottak a fehérváriak, és lassan erősítették előnyüket. A második negyedben 16 sikertelen dobása és büntetője volt a hazaiaknak, míg a vendégeknek csak 6. A nagy szünetre öt pontos fehérvári előnnyel vonultak pihenni a csapatok: 36-41.

Nem változott a játékkép a harmadik negyedben sem, lassult ugyan a tempó mindkét fél részéről, de a DEAC küzdött, és nem engedett a vendégek erőszakos játékának. Igaz, a negyed felénél tíz pont különbség is volt, de mintha a debrecenieket ez nem csüggesztette volna. Annál inkább látszott kissé az idegesség a vendégeken. Nehéz meccs volt ez számukra, nem a tervek szerint alakultak a pontok, bár a záró negyedre is tíz pontos hátránnyal ment pályára az egyetemi gárda: 52-62.

Elszántan kezdték a negyedik negyedet mindkét csapat játékosai, de mintha a debreceniek elszántabban lettek volna. Fokozatosan zárkóztak, a közönségnek pedig emelkedett a vérnyomása, talán azért is, mert a sípmesterek elkezdtek olykor vitathatóan fújni. Négy triplával, és az egyre keményedő, olykor durvuló fehérvári játék miatt 10 sikeres büntetővel, plusz a kettesekkel kiegyenlített a DEAC a negyedik negyed végére: 82-82. a Közönség tombolt, de Mócsán Bálint és vezetett csapata higgadt maradt.

Öt perces hosszabbítás következett. A Székesfehérvár ugyan aktívabbnak tűnt pályára lépéskor, kétszer annyit dobott, mint a Debrecen, de többet is hibázott. Meghálálta magát a higgadtabb, koncentráltabb játék, a Mandics-legénység sok pontos dobással, okos passzokkal, koncentrált játékkel  megérdemelten győzött: 93-92.

A közönség állva ünnepelte az a hazai fiúkat - megérdemelték!

Barna Attila

 

 

DEAC- Arconic-Alba Fehérvár 93-92 (19-19, 17-22, 16-21, 30-20, 11-10)

DEAC: EDWIN 21/3, Neuwirth 3/3, DRENOVAC 21/6, WILLIAMSON 17/3, Buljevic 7 csere: Mócsán 12/6, Ságodi 1, BUCKLES 11/9.

Andjelko Mandics: Gratulálok a srácoknak, a legfontosabb számomra, hogy egy percig sem adtuk fel, ez nagy dolog. Végig futottunk az eredmény után, de az első félidőben kihagyott helyzeteket a túlóra során sikerült értékesítenünk. Az Alba játékosok minősége tükrözi jó dobószázalékukat, mi viszont a negyedik negyedben extra energiákat mozgósítottunk, így sikeresen visszajöttünk a mérkőzésbe. Nagyon nehéz találkozó volt mindenki számára, de nyertünk és megyünk tovább, ilyen hozzáállással és akarattal nem lesz gondunk a jövőben. Az elejétől azt mondom, hogy saját magunk ellenfelei vagyunk. Még egyszer hangsúlyozom, a legfontosabb, hogy nem adtuk fel és tíz pontos hátrányból is fel tudtunk állni.

Djordje Drenovac: Az Alba egy gyors játékra épít, így türelmesnek kellett lennünk, meg kellett várnunk míg hibáznak. Ellenfelünk minőségét mindenki ismeri, így természetes, hogy néhány extra dobással is előrukkoltak. Az első három felvonás során csak apróbb dolgok választották el a csapatokat, de a negyedik negyed és a hosszabbítás hozta az igazi áttörést számunkra.

A számok tükrében (DEAC-Arconic-Alba Fehérvár): szerzett labda: 8-5, eladott labda: 10-15, lepattanó: 35-34, gólpassz: 15-18, fault: 23-24, VAL: 121-113

2p közeli: 47-55, 2p ktáv.: 44%-43%, 3p táv.: 42%-42%, 1p bünt.: 75%-55%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.