Csippentenek egy kis lóvét

zsebtolvaj

Kormányváltáskor Pintér Sándor belügyminiszter jelezte: „látszólag romlani fog bűnügyi statisztikánk”, mert jobb munkát vár a rendőrségtől. Ehhez képest 2011-ben 245 ezer, 2012-ben 274 ezer ügyben zárták le eredménytelenül a nyomozást. Rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas ez a szám. A belügyminiszter azt is ígérte, hogy három hét alatt közbiztonság lesz az országban. A lakosság mást érez…, s jól érzi, mert 1999 óta a legtöbb, 472 ezer bűncselekmény jutott a rendőrég tudomására… és mennyi nem!

Debrecen 2011-ben a bűnügyi statisztikák listavezetője volt, ám a tényt kissé torzítja, hogy egyetlen eljárásban  tízezer bűncselekményben nyomoztak. Ettől függetlenül a cívis város bűnügyi helyzete nem megnyugtató. 2012-ben 10.510 bűncselekményre derült fény, ami százezer lakosra vetítve 5.082. Ezzel a megyei jogú városok rangsorában a tizenkettedik. Megint fontos hangsúlyozni: csak a rendőrség által megismert cselekményekről van szó. Kisebb lopások, garázdaság, családon belüli erőszak esetén nem történik feljelentés, mert a sértettek, kárvallottak félnek vagy nem bíznak az eredményes felderítésben. Főleg a vagyon elleni bűncselekmények és a garázdaság száma emelkedik évek óta. (Ez természetesen más településekre is igaz.)

Az ünnepek idején megnő a bűncselekmények száma. A lázas készülődés, a – gyakran – kényszeres vásárlás, a boltokban tolakodó sokaság, a tömött közösségi közlekedési eszközök csábítják a bűnelkövetőket. Ilyenkor a vásárlók, utazók is figyelmetlenebbek, fáradtabbak, megkönnyítve az értékeikre vadászók dolgát. Hiába a rendőrség, a média figyelmeztetése, nem vigyáznak kellőképpen értékeikre, s a lázas, boldog készülődés rémálommá válhat. Unos-untalan figyelmeztetnek: a pénzt, a pénztárcát rejtsék el, a táskák cippzárját húzzák be, lehetőleg kerüljék a tülekedést, idegenekkel ne álljanak le beszélgetni, pláne, ha többen fogják körül. Ismert a szólásmondás: „alkalom szüli a tolvajt”. Ne adjunk alkalmat!

Több – a rendőrség által ismert – zsebes család dolgozik a városban. Jól ismert figurák. Az egyik csapat a Bajcsy-Zsilinszky utcán lakik. Módszerük a „csippentő”. Két ujjal kiemelni a brifkót vagy bármi értékeset. Otthon már a gyerekek gyakorolják az észrevétlen elcsenés „művészetét”.

A Hajdúhadházról vonattal érkező banda a 31-es buszon utazókra specializálódott. Azok úgy utaznak be minden nap, mintha munkába járnának. Természetesen vonatjegyet nem vesznek. Személyvonatok első kocsijának első peronján utaznak. Ők a „tolakodásos” módszerével lopnak. Általában a volt Centrum (most Alexandra könyváruház) előtt lesnek áldozataikra. Kiszemelik, körbeállják, majd a buszra szálláskor tolakodnak, elterelik az áldozat figyelmét. Egyikőjük kiemeli, ami ellopható, aztán visszalép a jármű lépcsőjéről. A buszon hasonlóképpen ügyködnek. Körbeállják a kiszemeltet, hangoskodnak, lökdösődnek, s egy óvatlan pillanatban "megszabadítják” értékétől, amely aztán gyorsan gazdát cserél, nehogy az esetleges  tettenérésnél nála találják az ellopott pénzt, tárgyat.

Nem jobb a helyzet a cigarettafronton sem. Amióta pártunk és kormányunk meghozta és végrehajtatta a trafiktörvényt, hihetetlen mértékben nőtt a zárjegy nélküli cigit árusítók forgalma. Ez esetben is jól szervezett bűncsapatok tevékenykednek. Egy titkos raktárból kis tételekben viszik a helyszínre a Prilukit, Daciát, de értékesebb szívni valókat is. Ami közös mindegyikben: zárjegy nélküliek. Míg egyvalaki árul, addig megfigyelők hada lesi az egyenruhásokat. Ha feltűnik egy közterületes vagy rendőrautó, éles fütty hallatszik és már tüntetik is el az árut, tűnik el az árus. A Fényesudvarban működik egy banda, a Zsibin sem probléma olcsó cigit venni, és a város további pontjain is olcsó tüdőtorpedóhoz juthat az, aki nem akar száz évig élni.

Szóval, amikor Debrecen bűnügyi helyzetének romlásáról szólunk, ezek az adalékok is hozzájárulnak véleményünk kialakulásához. A köz embere időről-időre kérdezi: miért nem lehet ezeket fülön csípni, ha már ennyire szemérmetlenül, nyíltan ténykednek?

Több térfigyelő kamera, a tömegközlekedési eszközök bekamerázása, esetleg buszmarsallok (biztonsági őrt minden járműre!) alkalmazása, civil bűnüldözők bevetése, polgárőrség célirányos tevékenysége javíthatna a helyzeten, hangulatunkon.

                                                                               Somogyi Ferenc 

Hozzászólások

Közbiztonság?

Ez bizony nem az! Sajnos a kerékpárlopások is minden elképzelést felülmúlnak.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.