Csillagászat: általános iskolától a NASA-ig

Hadházi Csaba a csillagok vizsgálata közben

Régóta ott lapul természetünkben a kíváncsiság az univerzum titkai iránt. Az éjszakai égbolt, a csillagok és a galaxisok mindig is lenyűgözték. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak az amatőr csillagászok, akik szenvedéllyel és elhivatottsággal merülnek el az égbolt megfigyelésében és a csillagászati kutatásban.

Hadházi Csaba kiskora óta érdeklődik a határtalan ég iránt. A hajdúhadházi szobafestő és mázoló, aki amatőr csillagászattal foglalkozik, a hobbiról és annak tudományáról beszélgettünk. Az asztronómusoknak köszönhetően a csillagászat továbbra is nagyon érdekes és elérhető hobbiként létezik, és talán ebben a beszélgetésben rájövünk, hogy elszántsággal és érdeklődéssel bárki felfedezheti a csillagok alatti rejtélyeket.

- Mint amatőr csillagásznak, mi a fő szakterülete?

- Az egyik fő szakterületem a változó csillagoknak a megfigyelése. A változó csillagokról azt kell tudni, hogy vannak olyan különböző csillagok, amelyek a fényességüket naponta, havonta vagy évente változtatják.

- Nem a leggyakoribb hobbi az amatőr csillagászat. Önnek hogyan kezdődött a szenvedélye?

- 1985-ben, azaz hetedikes koromban. Az iskolába jött egy csillagász, aki a távcsövén keresztül megmutatta nekem a Holdat és annak krátereit. Ráeszmélve arra, hogy milyen gyönyörű, eldöntöttem, hogy én is csillagász leszek.

Utána 1989-ben vásároltam meg életem első távcsövét, amelyet a hatvanas években gyártottak. Ez volt az első ilyen típusú távcső Magyarországon annak idején. Akkor ötezer forintért vásároltam egy állvánnyal együtt. Akkor háromezer kettőszáz forint volt egy havi fizetés, és hála Istennek édesapám azzal támogatott, mert látta, hogy én a csillagászattal kapcsolatban nem csak szemlélődő vagyok, hanem komolyabban elkezdtem érdeklődni.

- Dolgozik a NASA-nak is. Ott mi a feladata?

- A NASA különböző műholdakat és kutatóberendezéseket küld fel az űrbe, mint a Kepler és a Hubble űrtávcső, ezekhez rendszeresen kérnek tőlem ellenőrző méréseket. A mérések lényege, hogy a fényességtartomány egyezzen a NASA, valamint az én műszereim között.

- Mi a csillagászat legnagyobb hátráltatója?

- Fényszennyezés, egyértelműen a fényszennyezés. A túlzott közvilágítás, a reklámfények túlvilágítják az eget. Ez nem csak energiapazarlás, de emiatt a mai fiatalság nem fogja megismerni a csillagos égboltot.

- Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a magyar csillagászok számára, és mennyire aktív a csillagászati közösség Magyarországon?

- A Magyar Csillagászati Egyesület 1989 óta működő egyesület. Több mint tízezer tagja van, akik közül 3-4 ezer aktívan tevékenykedik. Ajánlom mindenkinek, hogy csatlakozzon hozzánk!

- A fiatal korosztálynak van lehetősége csillagászkodni?

- A Polaris csillagvizsgálónál lehet érdeklődni, kedden, csütörtökön és szombaton vannak különböző programok gyerekek és fiatalok részére. Rendszeresen vannak szakkörök, ahol a gyerekek megtanulhatják a távcsőtükör csiszolását és hogy mit hogyan kell elkészíteni.

- Ha valaki komolyabban gondolja, annak hogyan érdemes belevágnia az csillagászatba?

- Elsősorban a francia és az angol nyelvet művelje, valamint a matematikát és a fizikát erőltesse. A csillagászat az egy életérzés, identitás, életpálya. Ezt szeretni és érteni kell. Megtanulni az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, vagy a Szegedi Tudományegyetem keretén belül tanulhatja meg, végezheti el a megfelelő szakot. A szeretetet pedig mindenki saját maga hozza.

Barta Viktória

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.