Csak egy tánc volt…

Tóvizi Petra repülő akciója

A norvég klasszisválogatott ellen vívta Európa-bajnoki búcsúmeccsét a magyar kézilabda-válogatott.

A románok elleni győzelmet követően huszonnégy órán belül másodszor léptek pályára a magyar lányok. Kapuban ezúttal Szikora Melinda kezdett, míg a jobbszélen az u20-as világbajnok Faluvégi Dorottya állt, vele szemben, a balszélen, a korosztályos vb-győztes csapat, egykori klubtársa, Márton Gréta foglalt helyet.

A szépen csengő nemzeti indulók elhangoztak, s a Ja, vi elsker hallatán a mieink kissé megilletődhettek, hiszen egészen a hatodik játékpercig nem sikerült a brillírozó Solberg kapujába találni. A magyarok részéről Kovacsics Anikó volt elsőként eredményes. A túloldalon azonban annál sűrűbben érkeztek a gólok. Szinte nem is tudatosult bennünk, hogy magyar gól született, a norvégok néhány másodperces akciót követően rendre el is jutottak Szikora kapujáig, mit sem törődve az épp visszarendeződő ellenféllel. Amikor a győriek által jól ismert Stine Oftedal épp nem szélre adott gólpasszt, a nyitott védelmet kihasználva betört és maga juttatta a labdát a hálóba. A norvég kapu előtt több visszatérő hiba is mutatkozott, a legfőbb fejtörést pedig a rendkívül szervezett fal okozta. Az eladott labdák hamar megszaporodtak, alig 13 perc elegendő volt hét labda elvesztésére. Negyedóra elteltével már öt lerohanásgólt szereztek a kontinensviadal esélyesei.  Az első félidő hajrájára Bíró Blanka jelentkezett védeni, majd egy Solberg-Solberg gyorsindítás végén bravúrosan védett. Válaszképpen a túloldalon Faluvégi ejtette át a kapuban tevékenykedő Solberget. A szünetre Klujber Katrin gólja állította be az eredményt, a 29. percben. Látványos betörést követően bombázott a hálóba. Az állás 17-9 Norvégia javára.

A második félidőre a jobbszélen ezúttal Lukács Viktória futott ki, illetve beállóban Tóvizi Petra, a balszélen pedig Schatzl Nadine is játékra jelentkezett. A norvég ritmus lassult, de a tánc folytatódott. Most Oftedal helyett Nora Mörk fényes megmozdulásai fémjelezték a skandinávok akcióit. A jobbszélen Jacobsent szolgálta ki, amikor pedig nem passzt osztott, szorgosan gyűjtötte, elsősorban hetesből a „referenciát” a gólkirálynői címhez. Hamarosan Schatzl is megvillant, hétre csökkentve a hátrányunkat. Közelebb zárkózni mégsem nyílt esély, Breistöl révén tízre nőtt a különbség. A magyarok legjobbja ezúttal Kovacsics volt, aki, ha Lunde védte a hetesét, visszaszerezte a labdát és belőtte akcióból. A játékrész feléhez érve Tóvizi is hallatta nevét, védőjéről remekül lefordulva lőtt gólt Kovacsics passza után. A kapuban Bíró is remekelt, a némileg lassuló norvégokkal szemben pedig valamelyest rendeződött a védelmünk is. A hajrához érkezve Klujbernek köszönhetően megint leküzdöttük a hátrányt hétig, de Herrem és Löke gyorsan kihúzták csapatukat a rövidke hullámvölgyből. A kilencedik hely már biztosan elúszott, hiszen Mörk ismét kétszámjegyűre emelte előnyüket, miután értékesítette hetesét, hetedik találatát feljegyezve. A túloldalon Kovacsics zárta a magyar gólok sorát, ő is héttel zárt. Csattanóként végül Arntzen látványos, jobbszélről érkező, kisebb kínai-figurából bebombázott góllal zárta le a találkozót. A végeredmény: 32-21 Norvégia javára.

Magyarország számára tehát befejeződött a 2020-as dániai Európa-bajnokság. Nem túl fényes teljesítménnyel a 10. helyen zárta a csapat a kontinenstornát.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.