Bajnait dicsérte, keményen bírálta a kormányt a Századvég elnöke (átvett cikk a hvg.hu-tól)

Szokatlanul élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, háborús mentalitását a kormánynak milliárdokért bedolgozó Századvég elnöke. Heim Péter szerint a rezsicsökkentésben elmentek már a falig, az adósmentés terheit szét kell osztani a bankok, a lakosság és az állam között, a nonprofit közműszolgáltatóban pedig nem hisz.

 

„Az emberek nem szeretik a hosszú háborús hadviselést. Egy részük már belefáradt ebbe, s békére vágyik. Ezért örvendetes a miniszterelnök legutóbbi megnyilvánulása, mellyel békülékenyebb hangot ütött meg az unióval kapcsolatosan” – jelentette ki a Heti Válasznak adott interjújában a kormány többmilliárdos beszállítójának elnöke.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezetője több alkalommal is kritikusan beszélt a kormányról, a gazdaságpolitikáról. Heim arra a kérdésre, hogy számított-e az újabb kétharmadra, úgy válaszolt: „várakozásaimhoz képest rosszul szerepelt a Fidesz. (…) Nem akarok ünneprontó lenni, de el kellene gondolkozni, miért hiányzik néhány százezer voks”.

Bajnai dicsérete

„Azt viszont látni kell: az értelmiségi fiatalság nem Keleten, hanem Nyugaton akar élni. Bár nem hiszem, hogy örökre elidegenedtek a hazájuktól, jelzéseiket komolyan kell venni” – beszélt a keleti nyitásról és az elvándorlásról a Századvég vezetője.

Bár ironikusan megjegyezte, hogy „nem szokás Bajnai Gordont dicsérni” , elismerően szólt a volt miniszterelnök gazdaságpolitikájáról, erényének tartotta például, hogy eltörölte a 13. havi nyugdíjat. „A jó makrogazdasági mutatók nem kizárólag az unortodox gazdaságpolitikának köszönhetők” – mondta Heim. Szerinte, ha jobb lesz a gazdasági helyzet, több lesz az elkölthető jövedelem az országban, akkor nyugodtabbak lesznek a körülmények, bár Heim úgy látja, a Jobbik erősödésétől tartva a Fidesz „fenn fogja tartani a harcias retorikát”.

Bár a költségvetési helyzetről pozitív a véleménye, az interjúban jelezte, Magyarország „lecsúszása” a szomszédokhoz képest nem állt meg, és ez folytatódni fog mindaddig, „amíg rá nem jövünk, hogy a humántőkébe való befektetés kulcsfontosságú”. Heim ezért úgy vélte, az oktatásba és az egészségügybe kell fektetnie az új kormánynak az új ciklusban.

Megállj a rezsicsökkentésnek!

„A rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig: tovább nem lehet folytatni” – beszélt a második Orbán-kormány egyik legfontosabbnak tartott intézkedéssorozatáról Heim. Mint fogalmazott, „konzervatív közgazdászként” nem hisz abban, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani, ezért nem támogatója a kormányalakítás után kialakítandó nonprofit közműszolgáltatónak sem. (Ez a kijelentése azért is meglepő, mert az általa elnökölt cég vezető elemzője februárban még "a világ legfaszagányosabb rezsicsökkentéséről" írt.)

Bírálta a jegybank növekedési hitelprogramjának második szakaszát is, szerinte a 40-50 százalékos önerő túl szigorú előírás, mert alig van pénz a vállalati szektorban, a bankok pedig legfeljebb csak 2015-től tudják átvenni a hitelezés feladatát.

Heim beszélt a devizahiteles mentőcsomagról is, ahol szerinte harmadolni kéne a a bankrendszer, a magánszektor és az állam között.