Az Arany Sas fénye újra felragyog

Az Arany Sas épülete vakolat nélkül, elölről

Tokaj a bor, kultúra, gasztronómia városa – ahogy a Fesztiválkatlan valamennyi rendezvénye előtt elhangzott. Valóban, minden egy helyen: a bor, a halászlé és amióta a Fesztiválkatlant átadták (jövőre lesz tíz éve), a kultúra is.

2002-től Tokaj-Hegyalja, természetesen Tokajjal az UNESCO világörökség része is. A cím megtisztelő, egyben kötelezettségekkel is jár. Teljesítésük számtalan jele látható. A sétálóutca házai kívülről megújultak. Az Evangélikus udvar épületeinek renoválása megkezdődött, s végre a Fő téren éktelenkedő, valamikori Arany Sas szálló sorsa is eldőlni látszik. Ezeken túl is akadnak jobb sorsukra váró épületek, mint a tér ötös számú emeletes háza (a Tokaji múzeum mellett), a volt öregek otthona.

A város főterének északnyugati részét hosszú éveken keresztül egy romos, bár még így is impozáns épület csúfította. Ez volt az Arany Sas szálló (írták így is: Aranysas), melyet fogadóként is emlegetnek. Az épület és a mögöttes terület elhanyagolt, életveszélyes. Ha mégis akadnak bátrabbak, veszélyeket figyelmen kívül hagyók, a szomszéd ingatlan tulajdonosának ébersége, tiltása kijátszhatatlan, elkedvetleníti a merészebb próbálkozókat is. Pedig hazánkban régi, elhagyatott építmények felkutatására, dokumentálására, látottak közreadására csoportok alakultak, akik gyakran vállalják a kockázatot is, csakhogy bejussanak az épületekbe.

Az utcafrontra molinót húztak, amire a beruházó a felújítandó szálló látványtervét rajzolta meg. A falazatot takaró háló augusztus elején lekerült, majd következett a régi vakolat leverése.

A Közbeszerzési Értesítő július végi számában (2023/144) jelent meg a szállóról szóló tájékoztató. Az árajánlatokat az Arany Sas Fogadó Korlátolt Felelősségű Társaság kérte. Kávézót és rendezvényközpontot terveznek oda.

A 18. sz. második felében épült fogadó, szálló a környék ismert vendéglátóhelye volt. Alaptevékenysége mellett, falai között, szüreti bálokat rendeztek. Később szociális otthonná lett. Annak kiköltözése után üresen állt.

Évtizedekkel ezelőtt Kékessy Dezső, a Patrícius Borház tulajdonosa kezdett felújítási munkába, de a műemléki környezet és az akkor elkezdődő feltárások megakasztották a szándékot. A 2010-ben kezdődött ásatások során az udvaron értékes leleteket találtak. A nyáron Kreinbacher Jenő, a somlói pezsgőkirály jelentette be tokaji szándékait, mint a kft. vezetője. A borász az osztrák határ mellől származik, sikeres építőipari karriert tudhat maga mögött. Egyes források szerint korábban is foglalkozott már tokaji befektetés gondolatával.

Ezek után remélhetjük, a város ikonikus épülete megújul, visszanyeri eredeti funkcióját és a főtér egyik ékes épülete lesz.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.