Választás 2014 - Fidesz: válasz az államadósság-csúcsra

Budapest, 2014. március 20., csütörtök (MTI) - Az államadósság a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt volt csúcson, és akkor duplázódott meg - így kommentálta csütörtökön a Fidesz, hogy az ötpárti ellenzéki szövetség szerint a kabinet elbukta az államadósság elleni harcot, miután az adósság a GDP 84 százaléka fölé emelkedett.

A magyarok nem kérnek többet azoknak a gazdaságpolitikai tanácsaiból, akik egyszer már tönkretették és csaknem Görögország sorsára juttatták az országot - reagált a Fidesz sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A Gyurcsány-koalíció az államadósságot megduplázta, az országot devizában adósította el, egyetlen év nem volt, amikor a költségvetési fegyelmet tartani tudta volna” - írták, megjegyezve, hogy „alkalmatlanságuk miatt” az ország kilenc éven át volt túlzottdeficit-eljárás alatt, és „az IMF gyarmata” lett.

Ma ezzel szemben a kormány törleszti „a szocialisták által felhalmozott” államadósságot, és az utolsó fillérig visszafizette a Gyurcsány-Bajnai-kormány által felvett IMF-hitelt - hangsúlyozta a kormánypárt.

Az államadósság 2010 és 2014 között 83 százalékról 79 százalékra csökkent, az ország tartós növekedési pályára állt, az idén két százalékkal bővülhet a gazdaság, a kormányváltás óta stabil a költségvetés, három százalék alatt van a hiány, „kiszabadultunk” a túlzottdeficit-eljárás alól, és a foglalkoztatásban is jobban teljesít az ország - sorolták.

A Fidesz közleményét azzal zárta, hogy „nagy a lakosság bizalma is az ország jövőjében”, amit jól mutat az intenzív állampapír-vásárlás.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.