Régészkedni is lehet – HÉTVÉGI AJÁNLÓ

Lehet régészkedni, kutatni

Tudta, hogy május utolsó napjaiban a Magyar Régész Szövetség kezdeményezésére 22 településen 30 intézmény csaknem 150 programmal várja Kincsek és kutatók testközelben címmel a régészet iránt érdeklődőket?

A Tiszántúlon Békéscsabán, Egerben, Hajdúböszörményben, Kalocsán, Kiskunhalason, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen, Szarvason és Szegeden tárulnak fel e rejtélyes szakma titkai. A kiállítóhelyek és múzeumok kínálata igen gazdag szombaton: Ekkor elsősorban a családok számára kínálnak programokat a régészek: lelőhely-látogatás, kísérleti régészeti bemutató, miniatűr ásatás, kiállítás, tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, restaurálás, előadás és hagyományőrző bemutató várja az érdeklődőket.

Utána néztünk a megyei kínálatnak.

Szombaton 10 órakor a zeleméri templomromnál gyülekeznek a játékos versenyre vállalkozók. Dr. Bálint Marianna régész irányításával 4-6 fős csapatok, családok, baráti társaságok mérik össze ezúttal nem erejüket, hanem ügyességüket és építőkockából meghatározott idő alatt megpróbálják felépíteni a gótikus templom makettjét.

A szervezők szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt, mert a közös alkotás, a játék izgalma bárkit elvarázsolhat. Debrecentől mindössze 14 kilométer a távolság, amit akár kerékpáron, nagyobb kilépéssel gyalog is megtehetünk. A 35A jelzésű autóbusszal a Hajnal utcai megállóig utazva már csak 4,5 km gyaloglás vár ránk. De vonattal is megközelíthető a helyszín, ekkor a zeleméri állomástól 3,5 km az út.

Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, sokat tanulhatunk ezen a napon és a jókedv sem maradhat el – ígérik a szervezők.

Kultúr Á

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.