Melegítő puncsok - alkohollal

Sokféle ízesítéssel készíthető

Egy egyszerűen készíthető, akár forró puncs nem csak az ünnepi ebédek, vacsorák kísérője lehet. Jól eshet, felmelegíthet a hideg, hosszú téli estéken is.

Bár eredendően a rum képezte alapját és ehhez adták a különféle fűszereket, citrusféléket, nyugodtan lecserélhető más alkoholra, például gin, tequila, whiskey, likőr vagy vodka is megteszi. Esetleg pezsgő, bor. Ezek mellé jó párosítás a tej, tea, gyümölcslevek is. Kísérletezzünk bátran!

Ünnepi vagy ünnep utáni puncs

Hozzávalói: fekete tea, 5 evőkanál méz, 0,5 dl gyömbérszirup, 3 dl rum. Egy liter vízben teát főzünk. Másik edényben a rumot, mézet, szirupot felforrósítjuk, majd a teához öntjük. Díszítsük citrom vagy narancskarikákkal!

Kávélikőrrel

Hozzávalói: 4 cl sötét rum, 2 cl kávé likőr, 1 dl tej, 2 cl mandulaszirup, cukor, esetleg méz. Elemeit a tej kivételével egy hőálló pohárba töltjük, alaposan elkeverjük, majd forró tejjel felöntjük. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.

Rummal

Hozzávalói: 1 liter száraz vörösbor, 0,5 liter rum (ízlés szerint), 1 liter narancslé, 250 g cukor, 8 tojássárgája, 1 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj. Vízfürdő felett egy tálban a tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük kézi robotgéppel. Amikor krémesedik, apránként hozzáadunk egy kis vörösbort, hogy lehűtse. Majd átöntjük egy nagyobb edénybe, amiben a többi elemeivel összefőzhetjük. Pár percig lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett.

Tejpuncs

Hozzávalói: 3cl brandy, 3 cl rum, tej, 2 kávéskanál porcukor. Felmelegítjük a tejet, majd beleöntjük a brandyt, rumot, végül porcukorral ízesítjük.

Almapuncs

5 dl almalevet felforralunk 1 rúd fahéjjal és egy meghámozott, cikkekre vágott almával. Ha kész, hozzáöntünk egy deci pálinkát. Melegen fogyasztjuk.

Narancsos puncs

Egy citrom és egy narancs héját lereszeljük. Három deci vizet forralunk a héjukkal, fél rúd félbevágott vaníliával és két evőkanál cukorral. Majd három evőkanál citromlevet és egy deci narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk még fél deci rumot és egy deci fehérbort. Összeforrósítjuk.

D. B.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.