Különlegesen finom és jótékonysági célt is szolgál Debrecen bejglije

Szemnek, szájnak ingere...

A diós-aszaltszilvás és a mákos-narancsos ízű bejglit kedvelték a legtöbben azon a hétvégén, amelyen nagy bejgli kóstolásra várták az érdeklődőket a Nyitott Városháza belső udvarára. Mintegy négyezren vettek részt az eseményen, az eredményt pedig december 9-én hirdették ki.

A debreceni cukrászdák - a Gara, az Ibolya, a Kisvirág, a Kenderesi Pékség, a Mandula, a Mignon és a Nagyerdei Étterem cukrászata - által felajánlott bejglik közül lehetett választani és szavazni a leginkább tetsző ízvilágra. A kóstolót annak apropóján szervezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy 200 évvel ezelőtt, 1817-ben telepedett meg Debrecenben a svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a városban a cukrászatot. A bejgli kóstolás és vásárlása során jótékonysági célt is szolgáltak a vásárlók, ugyanis minden kóstoló az „Édes Míves” faháznál elhelyezett becsületkasszába felajánlott pénzadománnyal az autista gyermekekkel foglalkozó Angyalliget Közhasznú Alapítvány tevékenységét támogatta.

Balogh István, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Hajdú-Bihar Megyei Szekciójának elnöke az újságírók és az érdeklődő debreceniek előtt elmondta, hogy december 2-án és 3-án a bejglikóstolóktól kapott vélemények alapján a diós, a mákos, az aszaltszilvás és a narancsos ízek kapták a legtöbb szavazatot, ezért Debrecen bejglijét kétféle változatban is elkészítették. A mákos-narancsos bejglibe a mazsola helyett kandírozott narancs és méz is került, a diós töltelékét aszaltszilvával és szilvalekvárral is gazdagították. A cukrászmester azt szeretné, ha sokak ünnepi asztalára kerülne a város bejglijéből, ezért egészen december 23-ig meg lehet vásárolni a süteményeket az Angyalligetben, illetve a recepteket is közzé tették.

Az eredményhirdetésen Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy a Debrecen bejglijéhez kötődő jótékonysági akció - amelynek bevételét autista gyerekek ellátására fordítják - egészen december 23-ig tovább folytatódik a Nyitott Városháza Angyalligetében.

Koós Anikó, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte, hogy már eddig ilyen sokan támogatták az autista gyermekekkel foglalkozó alapítvány tevékenységét és eddig több mint 200 ezer forint sikerült összegyűjteni.

Debrecen bejglije recept 2017.

Tészta:

Szitáljuk meg a lisztet, a porcukrot és tegyük bele egy keverő tálba az előhűtött vajat, valamint a finom sót morzsoljuk el a porcukros lisztes keverékkel.

Egy másik kisedényben az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, az ízesítőkkel simára keverjük, majd a lisztes keverékhez öntsük hozzá ezt a tejes masszát, és gyúrjuk simára a tésztát.

Amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, készen vagyunk a tészta dagasztásával. Igyekezzünk minél rövidebb ideig gyúrni a tésztát, mivel elég magas a zsírtartalma. Akkor dolgoztunk jól, ha a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.

2 db egyforma gombócot formázunk belőle, majd folpack-kal letakarva tegyük legalább 2-3 órára a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket.

Töltelék:

1. Debreceni szilvás-diós:

Az első egy nagyon egyszerű bárki számára könnyen elkészíthető:

A házi szilvalekvárba belekeverjük az előzetesen nagyon apróra vágott aszalt szilva darabokat, majd a darált diót, ha jól eldolgoztuk készen is vagyunk. Célszerű felhasználás előtt hűtőben egy rövid ideig ezt is tárolni.

2. Debreceni mákos-narancsos

A tejet felfőzzük a cukorral, a mézzel és a kandírozott narancs kockákkal, ízlés szerint adhatunk hozzá fahéjat, reszeltnarancs héjat, csillagánizst, szegfűszeget (A csillag ánizzsal és a szegfűszeggel nagyon óvatosan fűszerezzünk), majd rövid ideig összefőzzük a darált mákkal. Lehűlés után ezt is hűtőszekrényben tároljuk, hogy könnyebb legyen egyenletesen elteríteni a tésztán. Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, akkor hozzá foghatunk összeállítani a bejgliket. A tésztákat sütőpapíron nyújtjuk téglalap alakúra kb. 30cm x 20 cm. A tölteléket ráhalmozzuk, majd óvatosan, enyhén nedves kézzel egyenletesen szétterítjük rajta. Ez egy kis ügyességet és türelmet igényel.

Ezután a tészta két rövidebb oldalát kb. 1cm-en hajtsuk be a töltelékre, ugyanígy az egyik alsó vagy felső hosszabb oldalát is, majd innen óvatosan tekerjük fel a bejglit a papír segítségével. Néhányszor hengereljük meg, hogy szép egyenletes formát kapjunk. Sütőpapírra helyezzük úgy, hogy ahol befejeződött a tekerés az a rész alulra kerüljön, a bejglik tetejét szurkáljuk meg pl. fogpiszkálóval, vagy villával. Ezután kenjük le vékonyan tojássárgájával a bejgliket, és hagyjuk, hogy a felület megszáradjon.

Erre kb. 2 órát szánjunk és lehetőleg hűvös helyen történjen (pl. spájz). Ha az idő eltelt, akkor kenjük le tojás fehérjével. Szintén várni kell, hogy megszáradjon ez a felület is, és csak ezután kezdhetjük meg a sütést. Ha ezeket a műveleteket nem végezzük, vagy nem így végezzük el akkor nem lesz szép márványos a bejglik felülete.

A légkeveréses, gőzmentes sütőt 180°C-ra előmelegítjük, majd 45-50 perc alatt szép márványosra sütjük. Ha kihűlt, akkor tudjuk szépen szeletelni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.