Kovács Zoltán a romák felzárkóztatásáról

Budapest/Helsinki, 2014. március 18., kedd (MTI) - A magyar kormány szerint az emberi jogi elvek alkalmazása mellett csak a gyakorlatban is megvalósítható programokkal érhető el a romák társadalmi felzárkózása - közölte kedden az MTI-vel Kovács Zoltán, aki az Európa lelkiismerete című romaügyi nemzetközi konferencián vesz részt Helsinkiben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kifejtette, hogy az oktatás fejlesztése, a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás az integráció leghatékonyabb eszköze.    Felidézte, hogy a magyar kormány ennek jegyében kezdeményezte 2010-2011-ben egy uniós szintű roma-keretstratégia megfogalmazását.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi jogi elveken túl nincsenek univerzális, valamennyi tagállamban alkalmazható megoldások. Annál is inkább, mert miközben Magyarországon több százezer, Finnországban mindössze 10 ezer roma él - tette hozzá.    A romák felzárkóztatása 1-2 év alatt nem, csak évtizedek, generációk alatt hajtható végre - idézte fel a tanácskozáson hangoztatott véleményét az államtitkár.

A konferenciát, amelyen számos európai ország képviselteti magát, Veijo Baltzar finnországi roma emberi jogi aktivista, író kezdeményezésére rendezik.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.