Kampányt a diákmunka-visszaélések ellen

Budapest, 2014. június 24., kedd (MTI) - Kampányt hirdet a Jobbik a diákmunkával kapcsolatos visszaélések ellen, a kormányt pedig arra szólítja fel, hogy ugyancsak tegyen lépéseket az ügyben.

Farkas Gergely, az ellenzéki párt általános frakcióvezető-helyettese, a Jobbik ifjúsági tagozatának elnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az évente mintegy 200 ezer diákmunkát vállaló fiatal jogi és egyéb tapasztalatainak hiányát a munkáltatók gyakran kihasználják. Nem tartják be a feltételeket, késve fizetnek, nincsenek szerződések - sorolta a politikus, aki bírálta, hogy a kormány nem lép a kérdésben.

Elmondta, hogy a Jobbik ifjúsági szervezete - ahogy a korábbi években - kampányt indít Diák vagyok, nem rabszolga címmel. A párt szórólapokkal és Facebook-oldalán is felhívja a diákok figyelmét a problémákra, emellett jogsegélyszolgálatot indít.

Farkas Gergely nagyobb kormányzati szerepvállalást sürgetett. Úgy vélte: el kell terjeszteni a szakirányú diákmunkát és rendezni kell a passzív hallgatók helyzetét, hogy rájuk is alkalmazni lehessen a kedvezményeket. A jobbikos politikus fokozott ellenőrzéseket és elrettentő bírságokat is szorgalmazott.

Farkas Gergelyt kérdezték az Index cikkéről is, amely szerint az „elnök favoritjai” közül csak egy maradt az országos elnökségben a hétvégi tisztújítás után, emellett pedig megcsappant a tagság és fogyatkoznak az alapszervezetek. A politikus leszögezte: Vona Gábor pártelnök egyetértési jogát adta minden alelnökjelölthöz és jelezte azt is, hogy az általuk képviselt irányvonal összefér az elképzeléseivel. Cáfolta a taglétszám csökkenését, azt mondta, hogy a múlt héten 133 új tag felvételi kérelme érkezett a központba és 3 új szervezet is alakult. A mintegy 800 alapszervezetből csak a kisvárdait oszlatták fel, de az is egy hét alatt újraalakult - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes reagált arra is, hogy míg korábban képviselőjük, Volner János azt nyilatkozta, hogy megszavazzák a paksi hitelmegállapodást, végül tartózkodtak. Ismertette: Volner János rosszul emlékezett a két hete, frakcióülésen meghozott döntésre, ahol a tartózkodás mellett foglaltak állást és végül így is tettek a parlamentben.

Hozzászólások

Diákmunka

Maradjunk abban, hogy a Jobbikos HÖKösök éveken át a szőnyeg alá söpörték a diákmunkával kapcsolatos problémákat az ELTÉn. Többen jeleztük, hogy nincs az úgy rendben, hogy a meghirdetett diákmunkák 95%-a valójában csak nappali tagozatos, aktív hallgatókat keres, 8 órás munkarendben. Hallgatók tömegei kockáztatták az államilag finanszírozott féléveiket. Sok szülő vesztette el a munkahelyét, sok diáknak kellett dolgoznia egyetem mellett. Az estis hallgatóknak nappali munkarendben kell vizsgázniuk, jegyet beiratniuk, tanulmányi osztályra járniuk: még ha jár nekik szabadság, sokszor nem elég az ügyintézéshez. Ha a Jobbikot érdekelték volna ezek az ügyek, Vona, Szávay, Stummer, Nemes és a többi politikus már százszor léphetett volna.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.