Irányítsuk a pénzügyeket – 4.

Természetes tisztítószerek

Olcsó, nem utolsó sorban, egészség- és környezetbarát tanácsok a háztartásban.

Felesleges minden reklámnak bedőlni, és több ezer forintot költeni tisztító- és mosószerekre, ami csak a helyet foglalja, a konyhában is többnyire megtalálható tizedannyi pénzből, ami otthonunk tisztántartásához szükséges.

Számtalan praktika elleshető nagyszüleinktől, akik még hírből sem ismerték a mai modern, vegyszeres takarítószereket, mégis példás rendet tartottak.

Citrom, ecet, szódabikarbóna, mosószóda és só nagy szolgálatot tehet nemcsak egészségünk, környezetünk védelméért is.

Az ecet igazi csodaszer. Vízkőoldó hatása régóta ismert, így mosógépben is bátran használható, meghosszabbítja élettartamát. Nem lesz ecetszagú a ruha tőle. Mivel fertőtlenítő hatású, kevés vízzel hígítva nemcsak ablaktisztításhoz használható, hanem a konyhát, fürdőszobát is tisztán tartja. Hamar elillan szúrós szaga. Érdemes egy tálkába öntve a konyhában tartani, megszünteti a kellemetlen szagokat.

Szódabikarbónából és sóból pár csepp valódi citromlével, szükség szerint vízzel hígítva általános súrolópaszta készíthető. A szódabikarbóna vécé tisztítóként is megállja a helyét, ecettel turbózható, egyszerűen a kagylóba kell önteni. Szagtalanítóként is használható kisebb helyeken, sőt macskaalomban is. Az odaégett edényeket is megmenti. Szőnyegtisztító: csak rá kell szórni a felületre, pár perc után felporszívózni.

A drága mosóporok is helyettesíthetők, például mosószódával, mosószappannal, és csak pár száz forint. Öblítőként 1-2 csepp illóolajos víz ajánlott.

A mosószóda felmosó-, és mosogatóvízbe öntve is hatásos.

A mikroszálas törlőkendő mosható, hosszú távon használható szerek nélkül is.

Megoldódott a takarítás.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.