Irány Németország!

Fotók: MLSZ és MTI (Szigetváry Zsolt)

A magyar labdarúgó válogatott egyenes ágon kijutott a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. Az utolsó lépést Bulgáriában tette meg a Rossi-csapat, ám a Montenegró elleni hazai zárómeccs után még csoportelső is lehet Szerbia előtt.

Hosszas hercehurca, plovdivi stadionproblémák, illetve megannyi szövetségi döntéshozatalt követően zárt kapuk mögött, Szófiában rendezték csütörtök este a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt. A csoportvezető magyar válogatott a sereghajtó, már biztosan tovább nem jutó bolgárokkal szemben állt ki úgy, hogy jó néhány piros-fehér-zöld drukker a stadionon kívülről is biztatta Szoboszlai Dominikékat. Nem hiába.

Már az első perctől letámadott a magyar alakulat. A mérkőzés tizedik percében jobboldali szabadrúgáshoz jutott a válogatott. A csapatkapitány ívelte középre a labdát, amelyet Ádám Martin - saját testi épségét egy pillanatig sem féltve - fejelt be bivalyerősen a hazai kapuba. Úgy tűnt, különösebb félnivalója nem lesz Kerkez Miloséknak, mégis kifejezetten eseménygazdag csatát vívtak a felek. Egy kontrából Delev kapott labdát tizenhat méternél, kicselezte Szoboszlait, és tűpontosan emelt Dibusz Dénes hálójába: a bolgárok váratlanul egyenlítettek. Bő tíz játékperccel később a találkozó legelején sárgalapot begyűjtő Antov szabálytalankodott újfent, büntetőlapot érő módon, így hamar megfogyatkozott Ilian Iliev tizenegye. A félidő hajrájában úgy tűnt, gyorsan kettőre nő az öltözőbe küldött bolgárok száma, ám a VAR-vizsgálat után a játékvezető megállapította, hogy a tizenhatos határánál Botka Endre műeséssel került a földre, így bolgár piros helyett magyar sárgalap villant. A csapatok döntetlennel vonultak pihenőre.

A fordulás után szűk negyedóra elteltével Kerkez sem vigyázott magára, illetve ellenfelére, így a gólok után immár a létszám is egyenlővé vált, a magyarok is megfogyatkoztak második sárgalappal. Érkeztek az ellentámadások, szabadrúgások, Szoboszlai labdája jó harmincról centikkel kerülte el a kaput, de gól egészen a hajráig nem esett. Despodov jutott büntetőhöz a 78. percben. A tizenegyest magasan rúgta a bolgár játékos, Dibusz jól vetődött, de nem tudta elérni a labdát, jött a magyaroknak a hidegzuhany: 2-1. Aztán meg jött a drámai végjáték.

A kilencven perc leteltével a sípmester hatpercnyi extrát jelzett. Alighanem egy ország nyugodott bele a ténybe, hogy mégiscsak a Puskásban fog eldőlni a továbbjutás. De ha van egy igazán magyaros magyar válogatottunk! A 97. percben érkezett az ívelés szabadrúgásból. És Petkov is érkezett a saját kapuja elé, csúsztatott, a labda a hálóban kötött ki, a magyarok meg az egyenlítést érő gól, valamint a továbbjutást jelentő döntetlen örömére egymás nyakában.

Magyarország egyenes ágon jutott ki a jövő évi kontinenstornára.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.