Örök elégedetlenek

Vannak, akiknek semmi nem jó

Vannak, akik tudnak örülni egy döntetlennek is. Pláne, ha az az iksz az egyenes kijutást jelenti hazánk hős tizenegye számára. No meg vannak azok, akik a győzelmet is megmagyarázzák, miért nem jó. Ez utóbbitól válik kis hazánk tízmillió futballedző országává.

A magyar válogatott minden kérdést lezárt, és Bulgáriában 97. perces döntetlennel harcolta ki az egyenes ági kvótát a ’24-es Eb-re. A közösségi média aztán épp úgy robbant, mint a döntő pillanatban a labda a kapuba Petkov buksijáról. És akkor felteszem a kérdést: örülünk, Vincent? Hogyne, örülünk, végre itt az alkalom ünnepelni! Ja, egy pillanatig sem arról van szó, hogy a nemzeti címeres srácokat ünnepelné az ország. Sokkal inkább törnek elő azok az örök elégedetlen, futballhoz minden téren maximálisan értő megmondók, akik szerint még a kenyér drágulásának oka is a futballban keresendő. Természetesen senkinek sem kötelező ezzel a fajta hozzáállással időzni, sőt, egyenesen felesleges időpocsékolás. Valahol mégis bosszantja a jóérzésű, büszke magyar embert, aki még egy döntetlennek is úgy tud örülni, mint egy világbajnoki győzelemnek, hogy hogyan lehet felhasználók ekkora tömege ilyen mértékben ünneprontó és fintorgó.

Ilyenkor pedig egy szempillantás alatt elvesznek a közösségi média és az emlékek homályában azok az eredmények, amelyek a magyar labdarúgás hosszú évekre visszanyúlóan újra csúcsra jutását igazolja mint például Anglia kiütése Wolverhamptonban. Persze érvek között előkerülnek ezek a sikerek, a fókusz mégis a „csupán” döntetlenre helyeződik, persze úgy, hogy a megmondót nem érdekli, hogy mind emögött mennyi munka van, nem utolsó sorban pedig egészen véletlenül ezzel ki is jutott Magyarország az Eb-re. Az előrelátás és a jós képességek pedig felélénkülnek a: „Csoportból nyeretlenül kiesnek.”, „Újabb százmilliárdok fognak elmenni.” és egyéb megalapozott, megdönthetetlen és minden téren jogos prognózisokban.

Győzelem idején persze mindenki ünnepel. Azok is, akik a döntetlent a legnagyobb vereségek egyikeként gyászolják meg. Hiába, itt még az is ízetlen.

Csak azért is hajrá Magyarország, szép volt fiúk!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.