Beiktatták az új katolikus megyés püspököt

Palánki Ferenc és Bosák Nándor

Debrecen, 2015. november 14., szombat (MTI) - A debreceni Szent Anna székesegyházban beiktatták tisztségébe szombaton Palánki Ferencet, a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye új megyés püspökét.

Ferenc pápa kinevezési bulláját latinul Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, magyarul Krakomperger Zoltán püspöki irodaigazgató ismertette a hívekkel zsúfolásig megtelt székesegyházban.

Bosák Nándor, az egyházmegye alapító püspöke átadta a gondoskodó vezetés jelképét” jelentő pásztorbotot utódjának, ezzel Palánki Ferenc jelképesen is átvette a debrecen-nyíregyházi egyházmegye vezetését.

Palánki Ferenc 1964-ben született, 1994-ben szentelték pappá, 2010. december 27-én nevezte ki XVI. Benedek pápa az egri főegyházmegye segédpüspökévé, 2011. február 26-án szentelték püspökké, és Ferenc pápa szeptember 21-én nevezte ki a debrecen-nyíregyházi egyházmegye megyés püspökévé.

Az új püspököt köszöntötték a társegyházak vezetői, követői.

Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita emlékeztetett rá, hogy Debrecen az idén három új püspököt kapott, ami reményei szerint az egész országra és a határainkon túlra is ható lelki megerősödést fog eredményezni. (Ez év elején választották tiszántúli református püspökké Fekete Károlyt, az idén alapította meg a pápa Debrecen székhellyel a hajdúdorogi görög katolikus metropóliát és nevezte ki az élére Kocsis Fülöp érseket, és szombattól új püspöke van a római katolikus egyházmegyének is.)

Fekete Károly református püspök a Tiszántúli Református Egyházkerület emlékplakettjét adta át Bosák Nándornak. Örömmel nyugtázta Palánki Ferenc püspöki jelmondatát - Jézus a feltámadás és az élet -, mert „a feltámadás az evangélium középpontja”, és „ha ilyen püspök folytatja Debrecenben a szolgálatot, az jó reménységgel tölt el minden protestánst”

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte a történelmi egyházak jó együttműködését a városban, ami abban is megerősítést nyert, hogy az új püspökök egy időben kezdik meg szolgálatukat.

Debrecen ma nem töltene be vezető szerepet a régióban, ha nem lett volna évszázadokon át a hit erős bástyája - tette hozzá.

Palánki Ferenc első megyés püspöki szentmiséjén a párizsi terrorcselekmények kapcsán megdöbbenésének adott hangot.

„Hány embernek kell még meghalnia, hogy elfogadjuk: azért vagyunk a világban, hogy szeressük egymást és nem azért, hogy pusztítsuk”.

„Legyünk Isten jó gyermekei, szófogadó jó gyerekek, (...) akik megfogadják a szót, Isten igéjét” - mondta a püspök.

Palánki Ferenc beiktatásán jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és a püspöki kar számos tagja.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.