Ünnepek előtti kiemelt ellenőrzések indulnak

Hamis termékek megsemmisítése

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdte a karácsonyi ünnepek előtti országos kiemelt ellenőrzést.

Célja a nem biztonságos termékek kiszűrése, és a jogszerű vásárlási feltételek biztosítása. Elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, bevásárlóközpontokra, hiper- és szupermarketekre koncentrálnak, de jelen lesznek a kitelepült vásárokon és piacokon is felügyelőik.

Többféle szempontból végzik az ellenőrizést. Az eladási árak megfelelő feltüntetése, az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése, a vásárlói megkárosítások kiszűrésére fókuszálnak. A veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrése és kivonása azt a célt szolgálja, hogy a vásárló ne találkozzon nem biztonságos szezonális termékkel, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak a fényfüzérek vizsgálatára is. Emellett a hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ fontosnak tartja a fogyasztók figyelmét felhívni a külföldi cégekkel szemben felmerült panasz esetén rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekre, hiszen az ünnepi időszakban sokan utaznak külföldre, illetve vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat külföldi üzletben vagy külföldi webáruházból.

A karácsonyi időszakban különösen nagy jelentőséget kap a tudatos vásárlás, és a tudatos fogyasztói döntéshozás. Ennek érdekében a hatóság folyamatos tájékoztatással segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.