Újra szavazhatunk a fákra

Lenyűgöző látvány a tatai platán

Melyik ország jelölt fája lesz az év fája? Tehetnék fel újból a kérdést, mivel idén újra, mint minden évben, megrendezik az év fája versenyt.

Az eseményen - vagy lehetne nevezni mozgalomnak is, ami Csehországból indult - tavaly tíz európai ország fája vett részt. Idén, a rendezvény nagy sikerén felbuzdulva, még négy ország (Anglia, Észtország, Spanyolország és Belgium) fája csatlakozott versenyhez, velük együtt tehát jelenleg tizennégy európai ország fája küzd az év fája címért.

A résztvevő országok és fáik:

 Bulgária: (Archar falu platánfája), Csehország: (opitovicei fenyő), Belgium: (Szögfa), Anglia: (Óriás tölgy), Észtország: (Orisaare tölgyfa), Franciaország: (Pianello gesztenyefa), Magyarország: (tatai platánfa), Írország: (Libanoni cédrusfa), Olaszország: (Canneto Sabino olajfája), Lengyelország: (Slav tölgy), Skócia: (Lady fája), Szlovákia: (Eperfa- történelem világítótornya),  Spanyolország: (Remolinar nagyszerű fekete nyárfája) és Wales: (Llanfyllin magányos fája).

Csehországban, ahonnan indult ez a kezdeményezés, nagy hagyománynak számít, ami folytatásaként született meg az Év fája akció. Célja, hogy az emberekkel megismertessék az európai növényvilágot.

Hazánkat a tavalyi év magyarországi év fája, a Komárom–Esztergom megyei Tata városában található tatai nagy platán fa képviseli. A platán fa 230 éve őrzi a vár kapuját az Öreg-tó partján. Sok legenda fűződik a fához, olyan, mint a Kölcsey-díjas író Pribojszky Mátyás Platánkirály című meséje.

Szavazni az Év fájára 2015. február1. és február 28. között lehet. A végleges eredmény március 5-én kerül nyilvánosságra, és az ünnepélyes díjátadás 2015. április 22-én Brüsszelben lesz.

Tehát, szavazásra fel, hogy a magyar tatai platán legyen idén az Év fája!

Szavazni lehet a következő oldalon: http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx#cast1

Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.