Újra ősz van már…

A lemenő Nap is újra felkel...

Bródy ezt is megénekelte. Megénekelte, és tudta, hogy „…lesz még egyszer új tavasz…” az ősz után. Elmúlt egy újabb nyár, megannyi élménnyel, emlékkel, örömmel és fájdalommal. S emlékszem még, milyen csodálatos volt a Balaton kékje, a fesztivál moraja. Mégsem bánom, hogy vége. Ez az ősz valahogy más.

Tegyünk most félre mindenféle tudományos megállapítást, teóriát, a globális felmelegedés gondjait-bajait. Ez az ősz valahogy más, sokkal reménytelibb. Noha magam túl vagyok egyetemi karrierem jelentős részén hallgatóként, ez a bő négy esztendő mintha néhány nap alatt repült volna el. Majd elkezdődött az utolsó év, amikor új reményekkel vághatok neki az élet e jelentős szakaszának. Mintha az ősz is ezt sugallná számunkra. Valamit jelez a természet. Süt a nap, a madarak csivitelése szüntelen felhangzik a felkelő nappal, és napról-napra új remény születik bennünk. Érzem az embereken, a családon, a barátokon, hogy most ők is bizakodóbbak egy kicsit. Még ha úgy is tűnik, nem szól minden mellettünk, sőt, talán szomszédjaink még köröket is próbálnak ránk verni, azért ebben a kis világban, hazánkban, bennünk, egymásban is érezzük azt a bizakodást, hogy már nem kell sokat várni és vége. Vége annak az ősznek, amikor minden elcsendesül, kilátástalanul zakatolunk a sötét, vészjósló és fojtó közeljövő felé, mindeközben pedig nem változik semmi. Ugyanazokon a köveken toporgunk, és ugyanazokon a pocsolyákon lépünk keresztül méterről-méterre, meddő harcot folytatva az idővel, a felülről fojtó kényszerrel és a sziszifuszi megpróbáltatásokkal.

Ez az ősz most valahogy más. Nem kell a kabát, nem kell a sál, nincsenek pocsolyák, amerre csak nézünk, a nap viszont süt, a lágy, nyárvégét idéző szellő pedig egyszerre idézi fel a „jobb kort”, a nyár felhőtlen, gondtalan sodrását és a jövő rejtelmes, de biztató reményét. Én kifejezetten nem igazán vagyok híve a nyáron kívül egyetlen évszaknak sem. Nyári gyerek vagyok. Most mégis azt érzem, eljön majd az az ősz is, amikor igazán jól érezhetjük magunkat, hamarosan meglesz a varázsa. Már itt is van. Az az ősz, amikor „…szívünkben nem lesz többé az a szorongó félelem…”, és talán még újrakezdeni sem késő.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.