Újabb tanév, újabb botrányok

Még el sem kezdődött a 2014/2015-ös tanév, már botrányoktól hangos a honi oktatás. Nincs semmi meglepő abban, hogy az okozók a KLIK, a helyi tankerületek és a KELLO. Csak az ismétlés kedvéért (mert „az ismétlés a tudás anyja”) a KLIK a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a KELLO pedig a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Kezdjük ez utóbbival. Az elmúlt tanév végén minden fórumon nagymellényűen nyilatkozták: a következő szorgalmi idő tankönyvellátásában semmilyen probléma sem lesz, mert mindent időre elkészítenek és kiszállítanak. Augusztus elején propaganda hírként látott napvilágot, miszerint Miskolc egyik általános iskolájába meg is érkeztek a tankönyvcsomagok.

De ne szaladjunk ennyire előre! A tanévvégi nagyhangú kijelentéskor már nyílt titok volt, hogy a kísérleti tankönyvek írása még csak áprilisban kezdődött. Az újak az 1-2., 5-6. és a 9. osztály számára íródtak. A kései kezdést ismerve könnyen prognosztizálható volt a csúszás. A tankönyvek ugyan elkészültek, de a rohammunka sosem jó. Első olvasatban is számtalan hibán akadt meg a szakemberek szeme. A pedagógusok még nem látták az újdonságokat, csak az interneten tájékozódhattak.

Más tankönyvek nyomása és kiszállítása évtizedes szokások szerint alakul, azaz nem jutnak idejében a diákok kezeibe. Közben augusztus elején a családok számára kiküldték a csekkeket a tankönyvcsomagok áráról, melyek rendezését augusztus 15-ig kérték. A szülők bianco fizettek, mert az „árut” még nem látták, s lehet, szeptember elseje után is kénytelenek egy ideig várni rá.

A KELLO budaörsi raktárában válogatják össze, csomagolják a tankönyveket. Diákok nevetséges bérért dolgozva, hányaveti módon végzik feladatukat. A közhasznú munkások jó részének problémát okoz például a nyelvkönyvek megkülönböztetése. Ráadásul az egész hajtás fölösleges, ha jó néhány tankönyv még nem érkezett meg, azaz a csomagok nem lehetnek teljesek.

Az áldatlan állapotokat tovább árnyalja, hogy a pedagógusoknak szánt tankönyvek még nem érkeztek meg az iskolákba. Valószínűleg úgy kezdik a tanévet, hogy nem látták azokat a könyveket, amelyekből tantervet készítenének, tanítanának.

Szóval, újból semmi más nem történt, mint általában: magabiztos, nagyhangú ígéretek után az elvárásoknak megfelelés totális csődje.

A tankerületek és a KLIK is „szorgoskodik”. Debreceni pedagógusok panaszkodnak, hogy a helyi KLIK megtiltotta nekik az illetékességi területen belüli munkahelyváltást. Tehát, ha a pedagógus az egyik debreceni általános iskolából a másikba szeretne „átigazolni”, nem teheti meg. Az intézkedés alkotmányellenes, a szabad munkavállalás jogát korlátozza.

Ha a munkaerő másik KLIK fenségterület iskolájába kíván távozni, a dolgát akkor sem könnyítik meg. Az ügyét tizenöt napos „átfutási” idővel intézik. Nem is olyan rég, amikor normálisabb bürokrácia működött, egy-két óra alatt elintézték az ilyenkor szükségeseket. A hozzáállás, a mesterségesen generált csigalassúság megnehezíti az iskolák dolgát is. Létszámhiányosan, hevenyészett tantárgyfelosztással, órarenddel, s az első naptól rengeteg helyettesítéssel kell kezdeniük a tanévet.

Az oktatásban évek óta minden fontosabb, mint a gyermek. A pedagógusok megalázó feltételek mellett dolgoznak. A fenntartók már alkotmánysértéstől sem riadnak vissza. A szeptemberi fizetésemelés nem ellensúlyozza az elnyomást. Így nehéz elkezdeni az új tanévet jó szívvel.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.