Új gyár, új munkahelyek Debrecenben

Matthias Koll

A thyssenkrupp mintegy 11 milliárd forintos autóipari alkatrészgyártás beruházással rugó és stabilizátor gyárat épít Debrecenben.

Az új üzem építése még az idei év elején megkezdődik Debrecenben a beruházás helyszínéül szolgáló 100 ezer négyzetméteres területen. A vállalat a 2018-as évtől kezdődően évente több mint hatmillió csavarrugót és stabilizátort gyárt majd neves európai autógyárak számára. A beruházás összege közel 11 milliárd forint, amellyel 2020-ig a thyssenkrupp 250 új munkahelyet teremt Debrecenben.

Matthias Koll, a thyssenkrupp rugó és stabilizátor üzletágának vezérigazgatója 2017. február 3-án Debrecenben azt mondta: három ok miatt döntöttek a város mellett. Egyrészt kiváló a földrajzi elhelyezkedés, másrészt megfelelő az oktatási háttér, harmadrészt az önkormányzat segítő és pozitív hozzáállása volt döntő.

A beruházással kapcsolatban Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezetője mérföldkőnek nevezte a debreceni üzem megépítését. Az igazgató hangsúlyozta: hamarosan megjelennek az első álláshirdetéseik, mert a jövő évben már termelni fognak a debreceni üzemben.

Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: a thyssenkrupp debreceni üzemépítése a járműipar első nagy beruházása a városban, ezzel Debrecen felkerül a járműipar világtérképére, s új fejezet nyílik a város gazdaságában. A cég a 2016-ban elfogadott befektetésösztönzési rendeletnek megfelel, ezért 2017 és 2019 között összesen 328 millió forintos önkormányzati támogatást kap, amely összeget munkahelyteremtésre használ fel a vállalat.

A thyssenkrupp világszerte egyike az autóipar vezető anyag- és alkatrész-szállítóinak. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A thyssenkrupp gépjármű szektorban elért árbevétele a 2015/2016 üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott és a megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.

Magyarországon a thyssenkrupp elsősorban elektromechanikus kormányrendszereket fejlesztő kompetenciaközpontjáról ismert. Ma már világszerte több mint egymillió autó fut a Magyarországon fejlesztett technológiával. A több mint 500 fős magyar mérnökcsapat olyan jövőorientált fejlesztésekkel is foglalkozik, mint például a „steer by wire” vagy az önvezető autók rendszerei.

A thyssenkrupp az elmúlt év elején Jászfényszarun már közel 30 milliárd forint befektetéssel megkezdte egy új motor-és járműalkatrészeket előállító gyáregység építését, ahol 2018-tól kezdődően elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak majd. A thyssenkrupp rendelkezik továbbá egy alkatrészgyártó üzemmel Győrben, ahol a vállalat 2013 óta gyárt első és hátsó futóműveket az Audi számára.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.