Sztárok az elektronikában

Vér Bence és Szabó Péter, valamint felkészítő tanáruk Tiba Tamás

A szakma sztárjainak felkészítő tanárai a „szőnyeg szélén” álltak két napig – nem lehetett belépni, s nem is kommunikálhattak tanítványaikkal. Az április közepén Budapesten megrendezett Szakma Sztár Fesztivál  első két helyéért megküzdöttek a debreceni honvéd középiskola diákjai és tanárai is.

A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium két 14. osztályos tanulója, Vér Bence és Szabó Péter, valamint felkészítő tanáruk Tiba Tamás érdemelte ki a legjobbaknak járó ünneplést és díjat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Műszaki Tanulmányi Verseny országos döntőjében, az elektronikai technikus szakma kategóriájában a négy döntőbe jutott közül csak ők ketten tudták befejezni a kapott feladatot.

- Egy igen bonyolult áramkört, úgynevezett fényújságot kellett megépíteniük. A megépítéssel azonban nem ért véget a munka, hiszen a megfelelő méréseket is el kellett végezniük a gyerekeknek – meséli Ráczné Kovács Mária, elektronika szaktanár.

„A két nap alatt végig ott álltunk kollégámmal a zöld szőnyeg szélén és bár nem beszélhettünk a gyerekekkel, mégis nagyon sok támogatást tudtunk adni a jelenlétünkkel. Óriási teljesítmény volt a fiúk részéről, hiszen hosszú órákig kellett folyamatosan koncentrálniuk úgy, hogy egymásnak háttal voltak elhelyezve és csak mosdóba vagy étkezni mehettek el.” – tette hozzá a tanárnő.

- Igazából csak erre az utolsó nagy „építésre” készültünk célirányosan – mondja Tiba Tamás elektronika szaktanár – ekkor már megadták az elméleti témaköröket és azt is tudtuk, hogy egy áramkört kell létrehozni, majd azon méréseket végezni. Jó döntésnek bizonyult, hogy éltünk a lehetőséggel és eszközöket is vittünk magunkkal. Fenntartónk, a Honvédelmi Minisztérium még 2012-ben külön figyelmet fordított arra, hogy bővíteni tudjuk az eszközparkunkat. Ezen a versenyen – bár minden szükséges alkatrészt, eszközt és műszert biztosítottak – nagy hasznát vettük az itthoni, jól megszokott dolgainknak, például a forrasztáshoz szükséges segédanyagoknak - összegzett Tiba Tamás a győztesek felkészítő tanára.

Vér Bence és Szabó Péter január óta vannak versenyben. Akkor hat írásbeli fordulót csináltak végig egy nap alatt Debrecenben, így kerültek a budapesti előválogatóba, ahová már csak tizenegyen jutottak be. „Reggeltől estig tartottak a gyakorlati és elméleti feladatok. Volt köztük programozás, fém-megmunkálás, mechanikai és villamos mérés, áramkörök építése számítógépes szimulációval” – mondják a fiúk.

Bence egyébként a fővárosból költözött érettségi után a Gábor Dénes iskola kollégiumába, hogy elvégezze a kétéves technikusi képzést, tanulmányit pedig az Óbudai Egyetemen szeretné folytatni.

Péter is technikusnak tanul az intézményben, ő azonban ide járt az ezt megelőző négy évben is és tizedikes kora óta vesz részt elektronikai versenyeken. Legutóbb ez év március végén Szekszárdon az Országos Műszaki Tanulmányi Versenyt nyerte meg elektronika kategóriában. Célja, hogy bekerüljön a Debreceni Egyetem Műszaki Karának mechatronikai mérnök alapszakára, majd onnan felvegyék a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre.

---

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. A célkitűzés a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése. Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A versenyeken többek között az ács, állványozó; bőrdíszműves; burkoló; bútorasztalos; cukrász, központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő; műszaki cikk eladó; női szabó; pincér, valamint automatikai, bútoripari, elektronikai technikus; erősáramú elektrotechnikus; mechatronikai technikus szakmák tanulói vettek részt.

A területi kamarák által megrendezett elődöntőkön országosan közel 4000 fiatal vett részt, a legjobb eredményt elérő 420 diákot hívták be a szakmák előválogatóiba, a végső megmérettetésekre pedig a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.

Ebben az évben 106 iskolából 194 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. A versenyen a 60 százalékos eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól, idén az elért eredmények alapján a tanulók 80 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

Markovics Zita

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.