A szép szó nem használ

Mintha semmi nem történt volna...

Úgy tűnik, a napokban kezd kibontakozni a koronavírus-járvány a közvetlen és közvetett hatásaival.

A boltok rövidített nyitvatartással üzemelnek, korosztályok szerinti időbeosztással, sportesemények egyáltalán nincsenek és a turizmus is pang. A „Maradj otthon!” kampány viszont egy pillanatig sem szünetel. Sokak azonban úgy érzik, felülírhatják a vírus hatalmát.

Húsvét idejére némely városok vezetői úgy rendelkeztek, hogy a helységet lezárják. Így történt például Szentendrén vagy Miskolc esetében Lillafüreden. Az intézkedés nem véletlen. Még a fenyegetés sem tartóztatja fel azt a több százas, ezres embertömeget, amely semmivel sem törődve útnak indul a maga szórakoztatására, figyelmen kívül hagyva a lehetséges következményeket. Mint bizonyított, a vírus különösen fenyegeti az időseket. Bár a szelektív észlelés ennek hírét minden bizonnyal kizárta, hiszen a Feltámadás ünnepére végeláthatatlan sorokban utaztak a magyarok szeretteikhez, sok esetben nyilvánvalóan nagyszülőkhöz is. Budapest főpolgármestere többek között a Margit-sziget lezárásáról gondoskodott, azonban a fővárosiak megtalálták az „egérutat”, így a Városligetben helyes kis tömeg alakult ki a kora nyári időt kihasználók jóvoltából. Ha pedig a hajdúság központját, a napokban város napját ünneplő Debrecent vizsgáljuk, egy humoros szófordulattal élve, ha a fegyelmezetlenségből fakadó hülyeségnek van határa, az itteniek még útlevéllel is rendelkeznek. Érthetetlen, hogy egy barkácsáruházban miért állnak tömött sorokban a vásárlók vagy egy hat-nyolc fős, fiatalokból álló csapatnak miért épp most szottyan kedve egymástól pár centire üldögélve, ölelkezve szelfizni a Kossuth téren. Nem beszélve idősebb polgártársainkról, akik ha a délután miatt boltba nem mehetnek, előszeretettel verődnek össze csoportokba és majdhogynem kéz a kézben beszélik meg a heti pletykákat a szomszédokról. Gyógyszertárba igyekvésem során tapasztaltam, hogy idősek-fiatalok egyaránt mit sem törődve a környezetükkel, szinte céltalanul bolyonganak a városközpontban. Nem egy, nem kettő, több százan.

A statisztikák szerint hasonló az „önrendelkezési” hullám Borsod-megyében is, ahol ráadásul rosszak a korona-produkálta mutatók. Ami a cívisváros környékét illeti, felröppentek híresztelések, miszerint kisebb településeken nyilvános körmenetet és szentelést tartottak húsvét vasárnapján. Az egyik kisvárosból, aznap délután érkezett információk szerint a helyi idősek otthonából a mentők koronavírus gyanújával szállítottak Debrecenbe egy bent lakót. Nem szegte kedvüket a lakosoknak, akik továbbra is hármasával, négyesével róják az utcákat megállás nélkül.

Hajdú-Biharban jelenleg húsz alatt áll a fertőzöttek száma, de egy efféle, figyelmetlenségből, felkészületlenségből és pláne fegyelmezetlenségből adódó esemény végzetes lavinát indíthat el. A hatóságok nem véletlenül szólítanak fel az otthon maradásra. No, persze a ló túloldalára sem érdemes átesni. A korlátozás nem azt jelenti, hogy a szobában begubózva kell hervadozni. Csupán óvatosság. Némi levegőzés, rövid séta a szabadban minden szempontból előnyös, sőt, hasznos a tüdőnek. Ezekben a napokban, hetekben inkább a csoportos és pláne nem létfontosságú pótcselekvések végzésének berekesztése lenne célravezető. Nem bonyolult, majd rájövünk. Némi minimális gondolkodással fel lehetne ismerni a valóságot, hogy az alaptalan jóslatok és a kétségbeesett jajveszékelés helyett kifizetődőbb lenne az, ha valóban megtennénk azt, ami tényleg segít. A vírusnak úgy fest, a szép szó nem használ, és akármennyire akarjuk is, nem lesz eseménydús a nyarunk, ha okosabbak kívánunk lenni, mint a szakértők. Gondolom, nem feltétlen érdemes követendő példaként tekinteni a hasonló habitussal nekifutó Spanyolországra vagy Amerikára. Szokták hangoztatni, valamit valamiért. Aki pedig halaszthatatlanul kerekasztal-beszélgetést akar bonyolítani a szomszédokkal, haverokkal, azok számára pedig egy régi mondás szem előtt tartása kifejezetten hasznos: az okos ember más kárán tanul.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.