Szakzsargon - hogy értsünk magyarul!

A teknő

A zsargon egyes társadalmi csoportok sajátos beszédmódja. Egyfajta „titkos nyelv”, csoporton kívüliek számára érthetetlen fogalmak használata jellemzi, melyek azonban a csoporthoz tartozást is kifejezi. Bűnözői csoportok, szakmák, stb. nyelve lehet, de legintenzívebben a diákzsargon fogalomtára bővül. A zsargonban gyakoriak a durva, negatív kifejezések. A szleng a csoportnyelvek „enyhébb”, vállalhatóbb formája.

A következőkben önkényesen kiragadott csoportok (főleg szakmák) zsargonkifejezései olvashatók.

A szakmai csoportok „privát” fogalmai előtt a legdurvább zsargont beszélők, a börtönviseltek néhány, nyomdafestéket bíró kifejezése álljon itt. A lilo, az levél. A steka, két emeletes ágy közötti korridor. A hesszelés, a figyelés. A dobi, tizenöt-húsz filterből készített tea. A levegő, séta a börtönudvaron. A stokeráj, a krumplistészta. A trepni, a bástyafalon járatozó őr útszakasza. Ha a rabok felállnak, abból verekedés lesz. Ha lejátsszák a meccset, akkor verekednek.

A Doberdó utcán hallottam az alábbi kis történetet. A buszmegállóba beállt a 15Y-os busz. Nyílt az első ajtaja. Sofőrkolléga szállt fel, kérdezte a volánnál ülőtől: - Mi az, hogy csúzlis vagy?

Rövid töprengés után „esett le”: a csúzli az ipszilonra vonatkozott. Ugyanez utasváltozatban így hallható: - A 15 ipszilonossal utazom.

A vasutasok mozdonyokat becéznek. A Taurus villanymozdony a Teknő (formája miatt), vagy Csaurusz. A szovjet import M61-es a Szergej. A V43-as a Szili (mert szilicium egyenirányítós). A V63-as a Gigant (legnagyobb teljesítményű magyar villanymozdony). Az M41-es dízel a Csörgő (menetközben csörög, nyikorog), felújított változata a Hörgő. A BDVmot villanyvonat a Hernyó (hossza miatt. Így becézik a pesti Combino villamosokat is). Személy szerint egy cseh dízelgép (480-as) vasutas elkeresztelése a legtalálóbb: a búvárszemüveghez hasonló szélvédő kialakítás miatt: Búvár.

Ahány szakma, annyi belterjes kifejezés. Régebbi szakmák nyelvi érdekessége a német nyelvterületről érkező, nálunk zsargonként elterjedt szakszavak. A subler tolómérőt jelent, a vinkli derékszöget. A fankli a festőknél a nagy kanál, vagy serpenyő. A CNC számítógépes eszterga. A Samu a kovácsok ötkilós kalapácsa. Ha egy kezdővel akarnak kitolni, akkor elküldik a raktárba kanyarfúróért, vagy a reszelőt bekenetik fókazsírral. Ugye kanyarfúró nem létezik, a reszelőt ne kenjék zsírral, mert mindent fog csinálni, csak reszelni nem.

Végül a diáknyelv egy gyöngymondata zárja a felsorolást. Tanítási órán suttogott két tanuló: - Én a törin a föcit tanulom, mert a nőstény (tanárnő) miatt még bekarózom, pedig nincs kedvem szálkásítani, mert otthon hepaj lesz belőle.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.