Sorok között olvasni

A felvétel csak illusztráció

Nem árt, ha az ember megtanul a sorok között olvasni, mert manapság semmi sem történik egyenesen, nyíltan. Aki az igazságot akarja, annak képesnek kell lennie a fals információözönből, csúsztatásokból, mismásolásokból kisilabizálni a lényeget.

Itt van példának okáért a laptop lopási ügy. Egy paksi vezető beosztású kocsijából „lovasították” meg a számítógépet, melyben a Paks II. beruházással kapcsolatos titkos adatokat tárolták. Ha titkos, a vezető kimondottan felelőtlennek bizonyult. Ennyire hányaveti módon titkokat „kezelni”, több mint felháborító. Minden nap, különböző csatornákon, számtalanszor figyelmeztetnek az értékek védelmére, ne hagyjanak semmit a kocsiban. Úgy látszik, az intelem eddig nem jutott el a paksi főmuftiig.

A lopásra gyorsan reagált a kormány. Közleményben igyekeztek nyugtatni az ország lakosságát, miszerint nincs semmi baj, mert az adatok többszörösen védettek. A lakosság azonban nem nyugodt, mert ők már hallottak hackerekről.

A közleményben egyszerű tolvaj tettét feltételezik. És ha nem? A Paks II. van akkora projekt, hogy felkeltse a különböző titkosszolgálatok érdeklődését, pláne, ha orosz technikáról, finanszírozásról van szó.

Buta a tájékoztatás azért is, mert ha valóban egy „mezei” tolvaj emelte el, a kommunikált információk birtokában bizonyosan több pénzt remél, s így megkeresi és meg is fogja találni a megfelelő embert, akit nagyon is érdekelnek ezek az adatok.

A hatalomban csücsülők úgy vélik, eme közlemény kiadásával az eset „el van boronálva”, a bűnüldöző szervek, a honi titkosszolgálat a helyzet magaslatán áll, megfelelően kezelik az ügyet, meg alapjában véve is minden rendben van, az állampolgárok ezért megkönnyebbült sóhajjal dőlhetnek hátra foteljeikben, hiszen a laptop programjai ráadásul többszörösen védettek. A lakosság azonban nem dől, kínjában röhög, mert megint hülyének nézik.

A magyarázkodás maszatolásrengetegéből a lényeget kihámozva a következő állapítható meg: nincs meg a tettes, a bűnüldözők bottal ütik a nyomát, a titkos adatok védelmének őrzése nulla, a vezető nem mondott le, nem váltották le, azaz komoly a baj.

A kormány „profiltisztítás” címszó alatt nyolcvan gimnázium megszüntetését tervezi. Az érdekeltek körében komoly a felháborodás, de nem nyilatkozhatnak, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megtiltotta. Az intézkedés alapvető demokratikus jogot sért, a véleménynyilvánítás szabadságáét. Komolyan sérül a szervezetek, intézmények tájékoztatási kötelezettsége. A KLIK semmibe veszi a sajtótörvény idevonatkozó passzusait. A hallgatás és elhallgattatás beleegyezésként értékelhető, azaz fognak gimnáziumokat megszüntetni.

Az újlétai általános iskola élére igazgatót választanak. A szülők a régit szeretnék, az önkormányzat és a KLIK újat. A hivatalok kiszemeltje ellen tiltakozva a helyi szülők eddig háromszáztíz aláírást gyűjtöttek össze. Megint a KLIK döntött: megtiltotta az érdekelteknek a megnyilatkozást. Újfent arra lehet következtetni, hogy új igazgatót erőltetnek az újlétaiakra.

Bár nem a sorok és gondolatok közötti olvasás kategóriájába tartozik, de az orbáni hatalom a bevándorlókkal szembeni plakátkampánya, mentalitását tekintve ugyanolyan béna, mint sok más próbálkozása. Magyar nyelvű transzparensek figyelmeztetik a zöld határon át érkezőket a honi kultúra tiszteletben tartására, a hazai munkahelyek védelmének szándékára. Ez a fölösleges akció mennyi pénzébe kerül az országnak, ugyanis nem tudni magyar migránsokról, akik értelmezhetnék a plakátok szövegeit, a többiek meg nem értik. Akkor meg minek?

Szóval, ilyen idétlen világ van Magyarországon.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.