Okoseszköz, buta ember?

Gyakori látvány  Fotó: Barna Marci

Egyre több bosszúságot okoznak a televízió- és internetszolgáltatásban jelentkező hibák. Nem csak nekem, nekünk, egészen széles körnek, egyre inkább szolgáltatótól függetlenül is.

Nemrégiben cégtulaj-, azaz márkanévváltozás történt a televízió-, internet-, és otthoni telefonszolgáltató vállalatnál. Magasztosan kijelenthetjük: ami eddig nem működött, az immár új embléma, és jól ismert, mégis új márkanév alatt nem működik tovább. Apropó, logó. Nem csinálok reklámot, már csak a minőség miatt sem. Érdekesség viszont, hogy az arculatot megalapozó piros-fehér lángnyelvecske kialakítása megszólalásig emlékeztet egy különös történetű szervezet címerére. Ugyanezt az ikont használta az amerikai, három darab „K” betűből álló monogram címén ámokfutó csapat. No, semmi rosszindulat, pláne nem összeesküvés-elmélet, csak amolyan mellékzönge. Szóval, továbbra sem működnek bizonyos elengedhetetlen funkciók, vagy csak nagyon alacsony minőségben. Egy filmet nem lehet végignézni anélkül, hogy ne kellene félnem attól, hogy valamikor lefagy, és visszafordíthatatlanul kútba esik a kultúra. A tévékészülék jóvoltából szerencsére számos egyéb lehetőség akad. De hát kérem szépen! Létezik manapság olyan kütyü, aminek zökkenőmentes és valóban személyreszabható működéséhez nem kell internet? Na, ugye! Amikor megszakad a műholdkapcsolat, még a legokosabb tévé sem képes semmiféle tartalmat kínálni a fogyasztónak. Amikor az alapvető, „antenna”-ként elhíresült műszaki kapcsolati forma is átmeneti sérülést szenved, még a legkiválóbb set-top-box sem válik ki annyira a többi közül. Fogja magát és elsötétül. Ennél a bizonyos vállalatnál márpedig, ez úgy fest, hagyomány, hiszen mind a jogelőd, mind pedig a jelenlegi jogutód képes volt naponta bevállalni egy-egy totális adásszünetet.

Nem saját probléma. Azaz, nem csak saját. Jelenkorunk digitális univerzumában napi rutinként szolgál a közösségi oldal hosszas böngészése. A bejegyzések között pedig naponta találkozni panaszkodó, elégedetlen, bosszús fogyasztókkal. Ha valamennyi efféle felhasználót folyamatosan betömörítenénk egyetlen netes csoportba, akár még forradalom is indulhatna az antennák és műholdak ellen. Mindez történne az okoseszközök miatt. Az okoseszközök miatt, amelyek olyannyira okosak, hogy egyetlen apró hiba miatt máris megáll a teljes tudományuk. Talán mégsem olyan okos szerkezetek ezek, mint amilyen hatalmasként tiszteljük őket. Vagy talán, hozzájuk képest mégsem az ember buta!?

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.