Nemzeti összetartozás napja

Összetartozunk

Budapest (MTI) - Az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színi előadások színesítik.

A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.

A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Emellett a Szentháromság téren játszóház, moldvai és gyimesi táncok tanítása és bemutatója várja a kisebbeket és a felnőtteket egyaránt. A Városmajori Szabadtéri Színpadon ingyenes koncertek lesznek.

Noszvajon a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatják fel a Trianoni szégyenfal emléktáblát. Ez alkalomból mutatják be a De la Motte kastély történetét összefoglaló „Az Illuzionista” című könyvet, ami egyben a kastély „Ők is voltak gyerekek - arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból” című vándorkiállítás megnyitója.

Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A fővárosi Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 
ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.