Nekik minden, nekünk semmi…

Borisov lendületben - néhány éve még a debrecenieket erősítette  Fotó: MKOSZ

A DEAC-Tungsram férfi kosárlabda csapata szombat este a kiváló formában menetelő Sopron otthonába látogatott, a Szolnok elleni hazai vereség után újra győzelmi célokkal.

A mérkőzés fényét emelte, hogy az az SKC volt a házigazda, amely sorozatban kilencedik diadalára készült, így várható volt, hogy ihletett formában küzdenek majd. Ráadásul két tapasztalt görög mester nézett farkasszemet egymással, Flevarakisz legénységéhez ugyanis a Vovorasz által vezényelt DEAC utazott. A Novomatic Aréna lelátója szinte teljesen megtelt, a parádés hangulatot teremtő soproni szurkolókról pedig alighanem az egész ország példát vehet.

A kosárlabdával kapcsolatos sejtelmek pedig be is igazolódtak. A házigazdák szinte követhetetlen iramot diktáltak vendégeiknek. Bár a DEAC kezdett hárompontossal, a vezetést azonnal magukhoz ragadták McGillék – nem érdemtelenül. Rendkívül szervezett támadójátékot mutattak, a ziccerek pedig rendre célbaértek okos kiosztást követően, akárcsak a hárompontosok. Az első játékrész hajrájára már a kétszámjegyű különbség is látótávolságon belül volt. A fekete-fehérek azonban nem tudták tartani a lépést. A sovány lepattanómutatón túl a nem kifejezetten acélos dobóforma is nehezítette az egyetemiek dolgát. Djordje Drenovacéknak a ziccerek értékesítése sem volt akadálytalan feladat, a triplákat pedig rendre elhibázták. Tíz perc küzdelem után pedig már 29-15-ös, tizennégy pontos soproni vezetéssel tértek vissza a felek a folytatásra. A második menetben némileg összeállt Xavier Thamesék alakulata, javultak a számok. Szoros védekezést mutattak Tóth Ádámék, figyeltek az elzárásokra és nem hagytak folyosót a betörő Borisovéknak. A hazaiak azonban így is könnyedén törtek maguknak utat a védelemben, és, ha nem egy, a végletekig kijátszott akció végén találtak be, Myers vagy McGill elengedett egy sikeres hármast. A félidőhöz közeledve úgy tűnt, Ivan Askáék átlendültek a holtponton és lendületet vettek, labdaszerzés után gyors indulás, majd sikeres kísérlet, a hátrány pedig csökkent. A második játékrész utolsó percén belül Flevarakis-időkérést követően még egy egészen magasívű tripla bezuhant a gyűrűbe, válasz azonban már nem érkezett. Hiába a tiszta dobóhelyzet, a palánk alatti lehetőség, a labda lepattant a palánkról, az állás pedig már nem változott: 53-40 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben.

A fordulást követően továbbra sem volt jele a DEAC részéről a koncentrációnak. A védekezés szétszórt volt, a palánk alatt, éppúgy, mint kintről hibátlanul céloztak a soproniak. Még egy második esélyes lepattanózsákolás is sikerült, hiszen immár az emberfogás is akadozott. A különbség 20-ra nőtt, a változatosság kedvéért aztán pedig Ford engedett be egy hármast, miután a debreceniek a palánkot jócskán elkerülő kísérletet engedtek el. A csapatnak pedig e pillanatig, a harmadik negyed feléig a 10 lepattanója sem volt meg összesen. Aska hibázott, majd Montgomery zsákolt, a különbség pedig immár a harminchoz közelített.

A Szolnok elleni ötlettelen játékkal elszenvedett vereség után újabb kínos, ám sokkal nagyobb arányú vereség volt kilátásban a Debreceni Egyetem gárdájának. Triplára triplát szórt a Sopron, hogy meg legyen a 31 pontos előny is. Az utolsó felvonás már puszta formalitás volt, a harmadik negyed 89-55-ös állása után. A negyedik negyed Hagins-labdaeladással kezdődött, majd Ford két ponttal növelte csapata előnyét. A végére „csak” 25 maradt közte: 100-75.

A Sopron megszerezte kilencedik győzelmét zsinórban, míg a DEAC sorozatban másodszor kapott ki. Az igen szoros tabellán immár harmadik az SKC, míg a DEAC-Tungsram a negyedik helyen áll. Az éremért komoly küzdelem várható majd a szezon hátralévő szakaszaiban.  

Sopron KC - DEAC Tungsram 100-75 (29-15, 24-25, 36-15, 11-20)

Sopron: McGill 28/12, Myers 19/9, Sitku -, Q. Ford 17/9, Montgomery 11.
Csere: Werner -, Borisov 10 -, Takács 3/3, Fazekas 5/4, Halász 7/3.

Debrecen: Hagins 9/9, Thames 13/9, Valerio 5/3, Drenovac 17, Aska 11.
Csere: Polyák 4/3, Tóth Á. 12, Kerpel-Fronius G. -, Dzeletovics 4, Balázsi -.

Barna Marci

Jorgos Vovoras: Gratulálok a Sopronnak és edzőjének, nagyon jó munkát végeztek, az elejétől fogva irányították a játékot, megérdemelten nyertek. Ami minket illet, így jár az a csapat, mint mi, ha engedi az ellenfelet a saját játékát játszani. Egy jó sorozat után jött két vereség, azon dolgozunk, hogy mentálisan előrelépjük, és kijöjjünk a hullámvölgyből.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.