Most mi lesz?

Gúny vagy bocsánatkérés?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, az ATV reggeli műsorában jelentette be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megszüntetését. Szeptember 1-jéig egy kevésbé centralizált szervezet létrehozását tervezik.

A pedagógusok egyik fő követelése teljesült. Akár örömtüzeket is gyújthatnának, ám a tiltakozók ennél sokkal óvatosabbak. Sajnos a kormány számtalan alkalommal bizonyította kétszínűségét. Az alapjaiban elhibázott oktatási rendszerhez való makacs ragaszkodás, a konzultációs készség hiánya, a jelzett problémák eltusolása, arrogáns, gyakran megalázó hatalmi reakciók óvatossá tették az érintetteket. A borúlátóbbak szerint csak a név fog változni, más kevésbé. Megmarad az állami centralizáció. Az orbáni vezetés valószínűleg továbbra is egy csúcsszerv működtetésével képzeli el a tancentrumoknak nevezendő kisebb egységek irányítását. Nagy valószínűséggel a klikes, tankerületis világban vezető beosztásúak az új struktúrában sem maradnak munka nélkül. Reális az esélye, hogy Pappné Gyulai Katalinnak sem kell távoznia a debreceni oktatás éléről, azaz minden marad a régiben, vagyis a kutyából nem lesz szalonna.

A régi megszüntetése és az új felállítása nem fog menni az egyik pillanatról a másikra. A KLIK 2013-as „beüzemelése” sem ment zökkenőmentesen, s akkor még finom a megfogalmazás. A KLIK felszámolására megszületett a döntés, de mi lesz utána? Kósza információkon kívül még nem tud senki semmit. Az új struktúrát a köznevelési kerekasztal munkacsoportja próbálja rövid idő alatt kidolgozni. A rohamléptékű tervezésben benne rejlenek a hibalehetőségek. Gondoljunk megint a KLIK indulására, a sebtében megírt új tankönyvekben hemzsegő hibákra. Vagyis várható a szeptemberi tanévkezdés káoszba fulladása.

A honi oktatásban arra sem volt nagyon példa, hogy egy reformnak kikiáltott köznevelési ötlethalmaz alig három év alatt „kimúlik”. A hatalmon lévő kormány kedvelt retorikája az elmúlt nyolc évvel érvelés. Akkor minden rossz volt és csak az Orbáni vezetés heroikus küzdelmének köszönhetően állt talpra az ország, s benne az oktatás. A tanároknak egészen más erről a véleményük, nem kellett háromévente új tanügyi elképzelések szerint tanítani. Amúgy többségük véleménye szerint a KLIK megszüntetésének váratlan bejelentése, az új szervezeti felállással kapcsolatos ködösítés is csak az időhúzás része. Véleményük szerint a pedagógus társadalom megosztását szolgálja remélve, hogy lesznek, szerintük nem is kevesen, akik beérik ennyivel, s mérsékelni próbálják a többet követelőket.

A KLIK megszüntetése Orbán Viktor komoly presztízsvesztesége. Az állami centralizáció ideája tőle származott. Az ő elképzelése alapján hozták létre a vízfejű oktatásfenntartási szervezetet. Működését bírálókat minden lehetséges fórumon igyekezett megnyugtatni, miszerint minden rendben van. Markánsabban fogalmazva: kreációjához körömszakadtáig ragaszkodik. Még februárban is, a Fidesz lillafüredi kihelyezett frakcióülésén is leszögezte, a KLIK átalakítása 2018-ig nem jöhet szóba. Aggodalmaskodó saját képviselőit azzal nyugtatta, hogy a 2018-as parlamenti választások után, melynek megnyerésében olyan biztos, mint ahogy felkel a nap, napirendre kerülhet a szervezet átalakítása, esetleg megszüntetése. Az egyre erősödő pedagógustiltakozások miatt azonban lépéskényszerbe került. Először személycserékkel próbálta a kedélyeket csitítani. Elküldte közoktatási államtitkárát, Czunyiné Bertalan Juditot. A KLIK élére is új ember került. A vezetőváltások nem érték el céljukat, a pedagógusok szerint csak szemfényvesztésül szolgált. A tanárok március 15-ei tüntetése jelezte a miniszterelnöknek, hogy komolyabb a baj, mint addig hitte. Regnálása alatt még nem találkozott ekkora létszámú, méretű tiltakozással, melyhez egyre több szimpatizáns csatlakozik. A kezdeti szakmai követelések, politikaival egészülnek ki. A mozgalom élére karizmatikus személy került. Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója komoly ellenfélnek bizonyul, aki miatt hatalmát is veszélyeztetheti. Újból lépéskényszerbe került és megkezdte óvatos hátrálását. Orbán Viktor visszakozásának nem tudni, mi lesz a vége. Az azonban csak rózsás álom, mely szerint teljesen feladja az oktatással kapcsolatos eddigi elképzeléseit. Szorult helyzetéből igyekezni fog a legkisebb veszteséggel kikerülni, ami neki biztosan jó lesz, de a magyar oktatásnak annál kevésbé.

Orbán Viktor kétszínűségét a mai napon is bizonyította. A pedagógusok március 15-ei tüntetésén Pukli István, a pedagógusokat ért sérelmekért bocsánatkérésre szólította fel. A miniszterelnöknek és Áder Jánosnak március 23-áig adott határidőt. Orbán Viktor a brüsszeli robbantások után összehívott operatív törzs ülésére kockás ingben érkezett. Köztudott, hogy a kockás ing a pedagógustiltakozás jelképévé vált. Akkor most Orbán Viktor burkoltan kért bocsánatot, vagy cinizmusa késztette az ing felvételére? Valószínűleg ez utóbbi, mely megnyilvánulása folytatása több éves pedagógusellenes magatartásának, a tüntetés utáni megjegyzésének, mely szerint úgy értékelte, hogy a tüntetők bocsánatra kérése csak vicc. Kockás inges demonstrációja megint csak olaj lehet a tűzre, csak tovább mérgesíti a pedagógusok és a kormány közötti viszonyt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.