Miniszterelnökség: átmeneti finanszírozás bevezetésére készül a kormány

Budapest, 2014. július 30., szerda (MTI) - A kormány nem szünteti meg az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásokat, hanem hatékonyabban fogja támogatni a magyar gazdák környezetvédelmi intézkedéseit. Az új rendszer életbe lépéséig átmeneti finanszírozás bevezetésére készülnek - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkársága az MTI-vel szerdán.

 

    A közlemény ismerteti: az AKG az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) agrár-környezetgazdálkodási programja, amelyben a támogatás a környezet állapotának javítását szolgáló, a gazda által önként vállalt többletkötelezettség teljesítéséhez kötődik. Ilyen lehet például, ha egy gazdaság a korábbi működéséhez képest kevesebb vegyszert használ, ezért csökken a terméshozama. A támogatás a kieső bevétel, adott esetben a felmerülő többletköltségek kompenzálását célozza, tehát nem alanyi jogon jár, és nem lehet eszköze a nehéz helyzetbe került gazdaságok megmentésének sem - írták.  Kiemelik: valótlan az az állítás, hogy a kormány lemondott volna uniós támogatásokról. Az AKG-támogatások a vidékfejlesztési alap részei. A Magyarország számára 2020-ig felhasználható vidékfejlesztési források összege ugyanakkor jogszabályban előre biztosított, nem csökkenhet.  Az EU által felkínált lehetőség a most lejáró AKG támogatási program meghosszabbítására csak a 2014-2020-as költségvetési keret terhére lett volna lehetséges. Így viszont az állattenyésztésre, kertészetre, öntözésre és más, munkahelyteremtő fejlesztésekre felhasználható összegeket kellett volna csökkenteni - mutat rá a közlemény.

    Az EU új Közös Agrárpolitikáját (KAP) késedelmesen fogadták el, emiatt az Európai Bizottság átmeneti évnek nyilvánította a 2014-es évet. Ez azt jelenti, hogy csupán négy hónappal, tehát ez év december 31-ig lehetett volna kitolni a program lejárati idejét, amely azonban két, a mezőgazdaság szempontjából inaktív hónapot is magában foglal.  Az eddigi résztvevők kifizetései folyamatosak, az érintettek 2009. szeptember 1. - 2014. augusztus 31. között vállalt kötelezettségeik utolsó évét is teljesítve az eddig szokásos módon jutnak hozzá a támogatási összeghez az idén év végén, illetve jövőre, év elején. A támogatások kifizetésének egyetlen feltétele a gazdálkodók által vállalt kötelezettségek maradéktalan betartása és a kötelező adatszolgáltatás teljesítése.

    Az AKG program folytatódik a 2014-2020 közötti időszakban: a kormány tervei szerint legalább 170 milliárd forintot biztosít a gazdák számára ilyen címen.  Mint írták, a gazdák helyzetét figyelembe véve, a kormány szükségesnek tartja a 2014. augusztus vége és az új program indulása közötti átmeneti időszak áthidalását, ezért a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megvizsgálja a nemzeti költségvetésből történő finanszírozás lehetőségét.

    Az FM keddi közleménye az agrár-környezetgazdálkodási támogatással kapcsolatban azt emelte ki: több súlyos csúsztatás terjed a sajtóban a program egyéves meghosszabbítására vonatkozó, "Brüsszel által kínált lehetőség" figyelmen kívül hagyásáról és a támogatás gazdálkodóknak történő automatikus, jövedelempótló módon történő folyósításának kormányzati ellehetetlenítéséről. "A kormányzat nem lehetetlenített el semmit és nem csúsztunk le semmiről" - áll a minisztérium közleményében.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.