Megváltás karácsonyra

Ki vagy mi lesz a megváltó?

Debrecen és a világ karácsonyra készül. Azaz, készülne, ugyanis napjainkban inkább bizonytalankodunk, mintsem, hogy várjunk valamit, ami jó és mindannyian örülhetünk neki. Milyen érdekes párhuzam ez. A megváltás lehetne civilizációnk koronája, ezúttal, húsvét helyett karácsonykor.

A Kossuth téren már áll a város karácsonyfája. Feldíszítve égősorral, arany és fehér gömbökkel Körötte Betlehem a három királyokkal, s persze a Megváltó Krisztussal a jászolban. Rénszarvasok, szánnal, sőt, még a Virágkarnevál emlékeként felállított Nagy-Magyarország virágkocsi kompozíciója is emeli a tér fényét. Ennyi szépség egy helyen, nehezen elképzelhető, még, ha a mikulás szánja és Jézus nehezen fér is meg egymás mellett. Nincs ezzel semmi gond, hiszen, mit tegyünk, ha sem a vásár, sem pedig az ünnepélyes, meghitt hangulatú adventi koncertekre nincs lehetőség e vészterhes idők közepette. Valamennyi csillogó alkotás együtt megnyugvással tölti el azokat, akik arra sétálnak.

A Kölcsey Központ egyik fő termében jegesmedvék állnak. No, persze, nem valódi, sarki jegesmackók, hanem a műhavon, műmedvék. Mégis tökéletesen olyan érzésem volt, amikor az ablak előtt elsétáltam, mintha élnének, és komótos mozdulataikkal üdvözölnének engem. Engem, a kor optimistáját, aki korlátozott lehetőségei mellett is reménykedve, s izgatottan várja az ünnepet. Sokféle álláspont ismert azzal kapcsolatban, mire is érdemes számítanunk decemberben.

Különleges helyzet áll tehát elő decemberre. Advent van, mégis a világ megváltását várjuk. Karácsony közeleg, megszületik a Messiás, akit nagypénteken keresztre feszítenek, fejére töviskoszorút tesznek. E kínt most mégis valamennyien szenvedjük, hiszen az ember legnagyobb fájdalma most a korona. A korona, amit eldobni nem lehet könnyen, de, ha a szép szó igaz, karácsony ideje környékén elkezdődik a szabadulás. És akkor a karácsony immár megváltásunk ünnepe is lesz. Ország és világ nagyhatalmú vezetői arról papolnak ország-világ előtt, hogy a járvány elleni fegyverként szolgáló oltóanyag már belátható távolságon belül van, hamarosan érkezik. Itt tartunk tehát 2020-ban, hogy a karácsonykor születő megváltó személyét immár nem a Mindenható Fiában látjuk. Hanem a gyógyszerben reméljük, s az ember tudásának mesterséges kreálmányától várunk kegyelmet, üdvösséget.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.