Megállapodott hat párt a listavezetői vita részleteiről

Budapest, 2014. május 21., szerda (MTI) - Minden kérdésben megállapodtak a pénteki európai parlamenti vitán részt vevő pártok szerdán - jelentette be Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa az utolsó egyeztetést követően.

A megállapodás értelmében a listavezetők május 23-án, pénteken este 6 órakor kezdik a vitát, a helyszínt az ATV adja és a csatorna élőben közvetíti az eseményt is, amelyet párhuzamosan máshol is sugározhatnak.

Karácsony Gergely ismertette, hogy a nyolc szakaszból álló vitán mindenki elmondhatja álláspontját egyebek mellett az elmúlt 10 év mérlegéről, az általa képzelt jövőről és szakpolitikai kérdésekről, s mindenkinek lesz lehetősége, hogy reagáljon az elhangzottakra. Közbekiabálni nem lehet - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy noha a Haza nem eladó párt nem volt jelen az utolsó egyeztetésen a feltételeket elfogadta, a Fideszt és a DK-t pedig továbbra is várják, az „utolsó pillanatig nyitva előttük az ajtó”. Az Együtt-PM politikusa érthetetlennek nevezte a Fidesz álláspontját arra hivatkozva, hogy tiszteletet követel a magyaroknak, de nem tiszteli meg a választókat és politikai riválisait azzal, hogy elmondja álláspontját. Úgy vélte: azok a pártok pártok, amelyek bojkottálják a vitát, arra játszanak, hogy alacsony legyen a részvétel, és politikai teljesítmény nélkül szerezzenek mandátumot.

Veres Gábor, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz távolmaradása méltatlan a demokráciához. Úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök fél, hogy megverik az általa küldött jelöltet. Hozzátette: a lefektetett szabályok korrekt vitát vetítenek előre.

A Jobbikot képviselő Pörzse Sándor is sajnálatának adott hangot amiatt, hogy két fontos szereplő nem lesz ott a vitán, a jobboldalt csak pártja képviseli. Szavai szerint a nézők megtudhatták volna, hogy mi az igazi szabadságharc: az, amit a Fidesz szavak szintjén képvisel vagy a Jobbik programja.

Meszerics Tamás, az LMP listavezetője arról beszélt: a vitának akkor van értelme, ha értelmes emberek fontos kérdésekről beszélgetnek. Úgy fogalmazott: nem gondolta, hogy több olyan párt is van, ami ebből a kettőből legalább az egyik feltételt nem tudja teljesíteni. A vita tétjének nevezte, hogy hányan mennek el vasárnap szavazni.

Tóth Tamás, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) delegáltja hasznosnak és tisztességesnek nevezte, hogy a választás előtt - a képernyőn keresztül - találkoznak a választókkal. A vitát egy legénybúcsúhoz hasonlította, amelyet egy „pozitív aktus”, a választás követ, s reményének adott hangot, hogy a beszélgetés után mindenki el tudja dönteni, mi szimpatikus neki.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.