A legvégén dőlt el a vereség

Buljevic többször eredményesen védekezett  Fotó: MKOSZ

A Falco elleni papírforma-vereséget követően újabb nehéz idegenbeli csata várt a DEAC kosaras legényeire. A Mandics-csapat ezúttal Zalaegerszegre látogatott. Kiélezett, fordulatos csatában aztán a meccs legvégén maradt alul a vendégalakulat.

A közvetlen rivális Zete otthonában kívánt visszatérni a győztes útra a Debreceni Egyetem alakulata. A kékeknél ráadásul egy régi jó ismerős is bevetésre készen állt. A nevelőalakulatához visszatérő Tóth Ádám személyében korábban Debrecenben is jelentős időt eltöltő center állt csatasorban.

Miután útjára indult a labda, kissé álmosan kezdtek a cívisvárosiak. Hamar előnybe kerültek a zalaiak, ám tetemesebb előnyt nem sikerült kialakítani, amelyből Djordje Drenovacék ne álltak volna fel. Az első játékrész hajrájában Mócsán Bálinttal az élen jöttek az első sikeres távoli dobások is, majd egyre szorosabbá kezdett visszaállni a párharc állása. Tíz percnyi játék után 19-17 állt az eredményjelzőn. A folytatásban jóval keményebb harcerőt mozgósított a DEAC, működött a lepattanójáték, szervezetten kosaraztak a debreceniek, majd a vezetést is sikerült átvenni. A második felvonás hajrájára már három vendégjátékos is tíz pont fölött járt, míg addigra a túloldalon senki nem ugrotta még meg a két számjegyű egyéni pontot. A nagyszünetben egy videózás után megítélt büntetővel egyetlen pontnyi előnnyel vonulhatott pihenőre a ZTE: 40-39.

A fordulást követően egyértelműen felébredt a DEAC. Ságodi Róbert is hasznos labdákat osztogatott, Rakeem Buckles pedig vezérré lépett elő a hajdúsági alakulatban. Már négy pont is volt a Debrecen előnye, ám a szoros állás és a fordulatos, fizikális játék miatt a Zete folyamatosan a vezetés megszerzéséért harcolt. Az utolsó menet előtt 57-53 volt az állás a vendégek javára, a hazaiak csupán tizenhármat tudtak összehozni a harmadik tíz percben. Az utolsó csörte elején jelentős előnyt „kapott” a sorstól az Egerszeg, hiszen Buckles ötödik személyi hibáját követően kipontozódott. A negyed derekán Hőgye Patrik is látványos kosárral jelentkezett be, a különbség 2-4 ponton állandósult. Az utolsó percekre fordulva megint néggyel tudott vezetni a fekete-fehér gárda. A hajrában aztán újabb fordulat következett. Felrázta magát a házigazda, majd kettő perccel a befejezés előtt már a Zete vetetett néggyel.

A meccs utolsó percében visszatért a DEAC. Mócsán dobhatott három büntetőt, amellyel újfent csapata kezében volt az előny. Rendkívül izgalmas végjátékra volt kilátás, hiszen fél perccel a vége előtt megint hazai előnyből indult a csata. Végül az egyenlítésért – akár a vezetésért – támadhatott a DEAC, még egy esetleges hosszabbítás reményében is. A lehető legrosszabb opciót választotta Drenovac, aki védelemmel együtt szeretett volna távolról kosarat szerezni. Nem talált be, megszólalt a duda, a ZTE pedig otthon tartotta a két bajnoki pontot: 73-71.

A folytatásban hazai pályán szerepel a debreceni alakulat. Pénteken este az Alba Fehérvár látogat a Nagyerdőre.

Barna Marci

Zalakerámia ZTE KK – DEAC 73-71 (19-17, 21-22, 13-18, 20-14)

DEAC: EDWIN 22/6, Hőgye 5/3, DRENOVAC 18/9, Buckles 1, Buljevic 4 csere: MÓCSÁN 16/9, Williamson 5, Ságodi, Neuwirth.

Andjelko Mandics: Nagy kár ezért a meccsért, több alkalmunk is lett volna, hogy lezárjuk a találkozót, de a végjátékban nem koncentráltunk eléggé, egypontos vezetésnél pedig egy olyan szituációból adtuk el a labdát, amire meccs előtt külön felhívtuk a figyelmet. Az sem lehet kifogás, hogy nagyjából fele annyi büntetőt dobhattunk mint az ellenfelünk, mert így is a kezünkben volt a győzelem, ezért a vereségért csak saját magunkat okolhatjuk.

Deon Edwin: Nagyon kemény és szoros mérkőzés volt a mai. Hazai pályán hozta a győzelmet az ellenfél, ugyanakkor a végén a mi kezünkben volt a döntés, ám sajnos nem sikerült bedobnunk az utolsó dobást. Ezzel veszítettünk.

A számok tükrében (Zalakerámia ZTE KK-DEAC): szerzett labda: 6-7, eladott labda: 9-12, lepattanó: 35-29, gólpassz: 15-13, fault: 18-23, VAL: 104-90 2p közeli: 64%-71%, 2p ktáv.: 33%-0%, 3p táv.: 22%-39%, 1p bünt.: 71%-67%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.