„A legnagyobb hiba, hogy elvállaltam a miniszterelnökséget”

Budapest, 2014. június 18., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíciót (DK) vezető Gyurcsány Ferenc azt tartja az elmúlt években elkövetett legnagyobb hibájának, hogy elvállalta a miniszterelnökséget 2004-ben az MSZP-vel a háta mögött.

A volt kormányfőnek két interjúja is megjelent szerdán. Utóbbiról az Indexnek nyilatkozott, míg az Origónak arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választáson Budapesten egy közös centrista, demokrata jelöltje lesz a baloldali ellenzéknek, de nem árulta el, ki.

Az Indexnek adott interjúban szóba került egyebek mellett az őszödi beszéd, amelynek tartalmára - mint elmondta - még mindig büszke, ám a kiszivárogtatásához nem volt köze.

A kettős állampolgárság elutasításáról vallott álláspontját - folytatta Gyurcsány Ferenc - nem bírálja felül, de a 2004-es népszavazási kampányát politikai hibának, az akkori érvelését szégyenteljesnek tartja. Közölte: ha kétharmados parlamenti többsége lenne, miniszterelnökként nem vonná vissza a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert „aki állampolgár, attól nem vesszük el az állampolgárságát”, de a szavazati jogot igen.

Gyurcsány Ferenc a legnagyobb hibájának az elmúlt tíz évből azt tartja, hogy elvállalta a kormányfőséget a MSZP-vel a háta mögött, mert - mint fogalmazott – „nem voltam készen a miniszterelnökségre 2004-ben”.

Azt is hibának tartja, hogy az elvesztett - a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló - népszavazás után 2008-ban nem mondott le. „Fel is vetettem egyébként, csak kisebbségben maradtam. De legalább 2009-ben ragaszkodtam hozzá, és azt mondtam, punktum. Elvesztegetett egy év volt” - idézte fel.

Az elmúlt parlamenti választás előtti baloldali összefogásról a DK elnöke azt mondta: muszáj volt összefogni, „kevesebbet vesztettünk az összefogással, mint amennyit veszítettünk volna annak hiányában”.

Szerinte egyébként e három párt, az MSZP, az Együtt-PM és a DK tartósan meg fog maradni, ugyanakkor együttműködésre van ítélve, hogy milyen szorosra, azt nem tudja. „Ez akkor működik jól, ha világos a szerepválasztás, ki milyen karaktert erősít ebben. Ez elvezethet a végén egy átfogó nagy uniópárthoz, de lehet, hogy csak 10 év alatt” - fejtette ki.

A másik, az Origón megjelent interjúban Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választáson ahol lehet, ott újra össze kell fognia a baloldalnak, Kazincbarcikán, Pécsen és Szegeden ezek a tárgyalások már informálisan zajlanak is. Budapestről azt mondta, „ha mi Tarlós Istvánnal szemben a siker esélyével kívánunk főpolgármester-jelöltet állítani, akkor ott össze kell fogni”. Hozzátette, a fővárosban közös centrista, demokrata jelöltje lesz a baloldali ellenzéknek, de nem árulta el, ki.

Cáfolta egyúttal, hogy a DK-ba csábítgatnának át MSZP-seket. „Mindenki találja meg a maga pártját, így van ez rendjén” - fogalmazott a volt miniszterelnök. A politikus arról is beszélt, hogy „pokoli sok” feszültséget lát az országban, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy az Orbán-kormány nem tölti ki a négyéves ciklusát.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.