Kutya vonta öreg

Hűséges társak

A kutya a legrégebben háziasított állat. Több mint tizenkétezer éve juhászodott meg, szegődött az ember szolgálatára. Hűséges fajta. Ragaszkodik gazdájához.

Empátiája oly erős, hogy hajlamos az erős alkalmazkodásra, sőt kenyéradójával való azonosulásra. Mostanság már arra is akad példa, hogy a négylábú ugyanúgy vegetáriánus lett, mint tulajdonosa.

Az ebek sokoldalúan képesek az embert segíteni. A klasszikus őrző feladatán túlmenően harci kutyákká képzik ki, vagy vakvezetésre tanítják, kábítószer-keresésre idomítják, bűnügyek esetében nyomkövetésre és szagminták megkülönböztetésre oktatják. Híres mentőkutyánk volt a Mancs. Miskolcon szobrot emeltek emlékére. Rex felügyelő volt a címe egy rendőrkutyáról készült német filmsorozatnak. Magyar megfelelője a Kántor, Madaras József (Csupati őrmester) főszereplésével. Lajka kutyát az űrbe repítették. A szovjetek a második világháborúban németjuhász kutyákat robbantásra képeztek ki. Az állatok hátára robbanóanyagot rögzítettek és úgy küldték a német tankok alá. Eric Knight Lassie nevű skót juhászkutyáról írt könyvet, mely gyermek betsellerré vált. Kórházakban kutyasimogató program segíti a kis betegek gyógyulását. Az agárfuttatás pedig már sport.

Sokoldalúan alkalmazható segítőtársról van szó. Valamelyik nap, véletlenül valami egészen különleges módú kutyaalkalmazás került utamba. Mindig elítéltem azokat a kutyatartókat, akik kedvenceiket (bár nem is biztos, hogy azok) edzés címszó alatt szinte halálra hajtják. Míg állatkínzásnak nem minősítették, addig gyakori látvány volt a kutyával húzatott biciklis, de motor is. Pedig most megint húzatást láttam, mégsem háborodtam fel.

Szembe, a járdán idős házaspár közeledett. Nagyon öregnek tűntek. Látszott, hogy minden megtett lépés merő kínszenvedés volt számukra. Mégis, első látásra becsültem őket, minden elismerésem az övék volt, mert nem hagyták el magukat. Előttük megtermett kutya lihegett. A férfi fogta a pórázt. Messziről úgy tűnt, mintha csak sétáltatta volna, bár testtartását már akkor furcsállottam. A nem normális póz okára közelebb érve derült fény: a férfi a kutyával vontatta magát. Értettem a lényeget, a kutya erőfeszítése könnyebbé tette az öreg mozgását, vagyis nem mondott le a fájdalmas sétájáról, csak igénybe vette a kutya vonóerejét.

Egy négylábú így vált társból nélkülözhetetlen segítővé, lehetővé téve az öregek viszonylagos mozgásszabadságát.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.