Kutatók (sikeres) Éjszakája Debrecenben

A vártnál nagyobb volt az érdeklődés  Fotó: Treszkai Eszter

Rendkívül népszerűek voltak szeptember 24-én, pénteken este a Debreceni Egyetem programjai a 2021-es Kutatók Éjszakáján. A természettudományokon túl különösen nagy érdeklődést váltottak ki a bölcsészettudományos terület előadásai is. A kommunikáció szak iránt érdeklődők például folyamatosan megtöltötték a rendezvények helyszínéül szolgáló termeket.

A programsorozat helyi állomását a Debreceni Egyetem hat városban, csaknem 170 eseménnyel rendezte. A bölcsészettudományos terület idén kiemelt szerepet töltött be a Kutatók Éjszakája programjai között is, hiszen az intézmény részt vesz a „Debrecen az irodalom városa” elnevezésű pályázaton.

A programok elsődleges célközönsége a pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalok voltak. A különböző érdekes és tanulságos bemutatókra azonban minden korosztályt, érdeklődőt, tanulni vágyót szeretettel várnak évről-évre a cívisváros egyetemének különböző tudományos egységeiben. Idén, egy év kihagyás után, szokásosan szeptember utolsó hétvégéjén léphettek be a „tudás ajtaján” a fiatal tudósjelöltek. Az egyetem falai közt ilyenkor megváltozik az élet, és egy éjszakára birtokba vehetik az épület(ek)et a leendő hallgatók is. Idén az érdeklődésen túl a lehetőségek száma is rekordnagyságú volt. Az egyetemi munkatársak gyakorlatilag valamennyi szakterületre bepillantást engedtek péntek este.

A Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén például olyan tervezési munkálatokban vehettek részt az érkezők, amelyekre a későbbiekben akár egész karrierjüket alapozhatják, és hasznos tagjaivá válhatnak a város, az ország életének.  Lehetőséget kaptak saját vállalkozást tervezni, egy fesztivál arculatát megálmodni, de különböző, kommunikációs készségeket fejlesztő játékokban is kipróbálhatták magukat. A főépület 1/1-es és 1/2-es számú tanterme az este elejétől a végéig tele volt, és nem csupán azok látogattak arra, akiket konkrétan a kommunikáció, mint tudományág érdekelt, hanem azok is, akik egyéb ismeretterületekre kíváncsian érkeztek, ám időközben motivációt kaptak betekinteni a kommunikáció világába is.

Dr. Oláh Szabolcs tanszékvezető szerint a tanszék eddigi legsikeresebb Kutatók Éjszakáját szervezték az elmúlt hetekben, ezt pedig mutatja a jelenlévők száma is. A tanszékvezető egyetemi docens kiemelte, hogy nem csupán a fiatalok, de idősebb generációk képviselői is részt vettek a programokon, amelyeknek tervezésénél kiemelten fontos szerepet szántak a közösségi élménynek, a jelenlét közösségkovácsoló erejének.

Az elmúlt évek Kutatók Éjszakáján megfigyelhető látogatószámbeli tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy a tudományt és tudományos eredményeket közérthető formába csomagoló programok egyre népszerűbbek. Nem csupán a pályaválasztásra készülő gimnazisták, hanem általános iskolások, de gyakran még óvodás gyerekek is szívesen ellátogatnak egy-egy nekik megfelelő, érdekes, színes bemutatóra. Akárcsak azok az idősebb generációhoz tartozó érdeklődők, akik valamilyen, saját munkájuktól többé-kevésbé eltérő szakterületet szeretnének megismerni, elsajátítani. A Kutatók Éjszakája pedig erre alighanem a legalkalmasabb lehetőség, immár évről-évre egyre nagyobb és sikeresebb formában.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.