Különleges gyalogtúra az egészségért

A száraz Kneipp-kúra egy szakasza

Bükfürdőn megfordulva kimondottan fura pályára bukkantam. A több mint fél kilométeres (utólag megtudtam: 510 m), járdaszerűen kígyózó út, különböző anyagokat tartalmazó, egyre hosszabbodó tálcákra szakaszolt.

A tálcák különböző finomságú vagy durvaságú kavicsokkal, homokkal, fakéreggel, fenyőtobozokkal, párhuzamosan fektetett vékony fatörzsekkel, pázsittal, betonvályúkkal, négyzet alakú betontömbökkel feltöltöttek. A próbálkozó a pálya mezítlábas végig gyaloglásával egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A gyógyászati szakirodalomban az eljárás Kneipp-kúraként ismerszik. Ez a száraz Kneipp-kúra.

„Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak életmódon keresztül.” – vallotta Sebastian Kneipp, német katolikus pap. A XIX. században élt lelkész, egyházi feladatain túlmenően, behatóan foglalkozott természetgyógyászattal. A gyógyítás iránti érdeklődését fiatalkori tbc-je váltotta ki. A tüdőbetegség legyőzni készülte, már vért köpött, amikor kezébe került Johann Sigmund Hahn: A hideg víz gyógyerejéről c. könyve. Az olvasottak hatására hideg fürdőket vett a jeges Dunában. Állapota rohamosan javulni kezdett, majd tökéletesen meggyógyult.

Kidolgozott kezelési módja eleinte csak a vízkúrára korlátozódott. A lényege, hogy különböző hőfokú vízzel lehet a legváltozatosabb ingereket kiváltani. A hideg víz összehúzza a bőrereket, a testtől meleget von el, tágulással ellentétes, meleg érzés tölti el az embert. A kezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre és az érrendszerre hatnak. Az idők során fejlesztette kúráját, különböző terápiás formákat (borogatás, zuhanyzás, pakolás, lemosás, gőzölés, különböző fürdők) dolgozott ki.

A kúra kiegészül napi négyszeri könnyű étkezéssel (főzelék, gyümölcs, méz, teljes kiőrlésű kenyér, aludttej, kevés hús), valamint mezítlábas sétákkal (fűben, homokban, hideg patakban, de napfürdő is része a terápiának.

A kúra eszközigénye minimális, otthon is végezhető. Az egyes testrészek (felső test, alsó kar, térd, lábszár) hideg-melegvizes zuhanyoztatása egy háztartásban nem okozhat megoldhatatlan akadályt. A mezítlábas járkálás megint csak gond nélkül megvalósítható. A séta utáni hideg vizes zuhany kimondottan kellemes érzés.

A cikk elején említett bükfürdői Kneipp park, határokon átnyúló pályázati program keretében a Bük, Bükfürdő Turisztikai Egyesület alakította ki. A pályázatban Vas megye és Burgenland vesz részt.

Jómagam végigtrappoltam a pályát. Azt hittem, a talpam nem bírja majd a durva köveken, vagy éppen a fenyőtobozokon gyaloglást. Tévedtem. Ha lehet egyáltalán a talp viselkedésével kapcsolatban ilyen kifejezést használni, akkor azt mondom: szinte sikongott örömében, ahogy a különböző anyagok más módon és más helyen masszírozták. A pálya végén pedig a lábfej hidegvizes zuhanyoztatása…, istenem, mennyei érzés volt!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.