Közeledik az év legrosszabb napja?!

Van aki hiszi, van, aki nem

Nem elég a péntek tizenharmadika (főleg a babona és társadalom) nyomasztó hatása alatt várni azokat a félelmetesnek titulált napokat, állítólag van szomorú hétfő is.

Minden év januárjában ugyanis, annak többnyire harmadik hétfőjére számították ki ezt a dátumot. Tehát idén január 16-án számolhatunk negatív rezgésekkel, vagyis a leglehangolóbb napra. (ráadásul most közvetlenül előtte még a 13-a péntekre esik) Persze ennek sem kell feltétlen bedőlnünk, tudósok nem találtak rá valóságalapot.

Nem kell ahhoz szakértő pszichológusnak lenni, hogy megállapítsuk: a január a legkevésbé élvezetes hónapja az évnek. Számos okunk lehet rá. Elmúltak az izgalommal várt ünnepek, eltűnnek a karácsonyi dekorációk is, sokaknál elkezdődik az olyankor felhalmozott számlák törlesztése, messze még a jó idő, kevés vagy nincs napfény az életünkben… Tehát több napjára, ha nem mindre, de igaz lehet a megállapítás, feltételezés.

Egy külföldi lap írása szerint a január felér egy hosszú karácsony utáni másnapossággal. Vicces fogalmazás, de ha belegondolunk…

A február már vidámabb hónapunk, farsangozhatunk, bálozhatunk, ünnepelhetünk, és el is felejthetjük, túl is juthatunk az év elején. Örömmel várhatjuk a tavaszt, hiszen erre készít fel. A hétfőkért pedig, a hétvégi pihenés utáni munkakezdésért, valljuk be, egyébként sem rajongunk. Ennek a legrosszabb napnak, vagyis eredetileg a „blue monday”-nak, a meghatározását egy brit egyetem pszichológusának, Cliff Arnall-nak köszönhetjük. Tőle kapott szárnyra még 2005-ben. Egy pszichológiai elemekkel tarkított matematikai képletből. Állítása szerint így pontosan meghatározható egy év mélypontja. Figyelembe vette a számításokhoz többek között az időjárást, a karácsony óta eltelt időt, az ünnepek utáni pénztelenséget, adósságokat, sikertelen fogadalmakat és a motiváltságot. Jó hír: a professzor kiszámította az év legboldogabb napját is. Nyílván minden évben változik az is, de június hónapra esik. Biztosan hasonló, de pozitívabb jellegű megfontolások, illetve képlet alapján.

Mégse essünk kétségbe, nyilván tudományosan sem lehet kiszámítani minden egyes ember életére vonatkozóan. Hiszen teljesen mások, egyediek vagyunk, a legkülönbözőbb életúttal.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.