Kosárgála cívis módra

Mindenki szurkolt   Fotó: deacbasket.hu

Rangadót játszott a DEAC szombat este a férfi kosárlabda NB1/A 6. fordulójában. Az egyetem csapata 95-88-ra verte a Falco együttesét az Oláh Gábor utcán.

A szombathelyiek egyetlen egyszer sem tudtak vezetést szerezni a mérkőzés során, a hazaiak pedig már az első negyedben parádéztak. A DEAC keretében változás is történt - Adam Ramstedttel szerződést bontott a csapat, helyére pedig Ivosev Tamás érkezett. Ivosev a Falco ellen még nem játszhatott.

A minden tekintetben igazi csataként definiálható találkozót végig a Debrecen uralta Borisov vezényletével, aki először lépett pályára a korábbi csapata ellenfeleként. A vasiak minden elismerést megérdemelnek a küzdőszellemüket tekintve. A második félidőben még négy és kettő pontra is le tudták faragni hátrányukat, de a végét a meccset „kormányzó” DEAC húzta meg jobban.

1200 néző, teltház előtt indult útjára a labda. A debreceniek szerezték meg a vezetést első támadásukból. Az elmúlt meccseken nem remeklő Amigo szerzett kosarat, majd Borisov büntetőkkel kezdte meg szokásos menetelését. Dugat, Polyák és Manigat ráerősített az előnyre, tripláztak és alig öt perc elteltével már tíz fölött volt a különbség. Borisov is elkezdett hármasozni, így a gyors sorozástól ledöbbent vendégek óriási bajba kerültek a negyed végére. Az állás 34-19 volt.

A sárga-feketék mestere, Gasper Okorn a második játékrészt időkéréssel kezdte Velkey távoliját követően. A gyors taktikai megbeszélésről határozott tempóváltással jött vissza a Falco. Beköszönt Curry, majd szorító, agresszív védőjátékkal elkezdtek zárkózni egészen nyolc majd hat pontig. A félidőt Dugat zárta büntetőkkel, így a nagyszünetre maradt a lélektani tízpontos különbség, 50-40.

A harmadik tízpercben a Falco folytatta szorongató játékát, de a Berényi-tanítványoknak így is ültek a triplák. Borisov betörései és Manigat látványos, gyors labdakezelése rendre pontszerzéshez vezettek. Váradi és Norfleet pontjaival egyre magabiztosabban zárkóztak a vendégek, de Borisov otthon tartotta a magabiztos tízpontnyi előnyt. A negyedik negyedre 75-63-mas állással fordultak a csapatok.

Az utolsó részt jobban kezdték a vendégek. Elzárásaik és ziccereik jól sikerültek, könnyedén mentek a palánk alá futások is. Egészen kettő pontig zárkóztak fel (77-75). Berényi Sándor a végén egy támadóbb felállású csapatot játszatott, talán ez is volt az oka, hogy a védelem kissé hézagos lett, de az offenzív felfogás meghozta gyümölcsét. Borisov harminc fölé ment és megérdemelten vezette győzelemre a „fekete-fehér gárdát”.

A végeredmény DEAC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 95-88.

A mérkőzés és a DEAC legjobbja Milos Borisov lett 31 ponttal (31/15), míg a vendégeknél Norfleet 22-vel (22/9).

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a szezon eddigi legjobb DEAC-játékát láthattuk. Messze a legerősebb formájukat hozták Berényi mester „fiai”. Ami a Falco csapatát illeti, a tavaly ezüstérmet szerző szombathelyiek egy komoly olaszországi vereségen vannak túl, így lelkileg nem voltak százszázalékos állapotban. Ettől függetlenül azonban kiválóan küzdöttek az Oláh Gábor utcán. Igazi rangadót láthattunk a pályán.

A lelátóról: Teltházat jelentett a klub szombat este, 1200 szurkoló gyűlt össze a csarnokban. Az első negyed kissé irreális, de a hazaiak számára annál örömtelibb képe extra érzelmeket szállított a lelátóra. Egy emberként zúgott a publikum, a dob pedig elemi erővel szólt végig a mérkőzésen. A hazaiak játékosa, Manigat többször megállt a tribün előtt és integetett, tüzelte a szurkolókat. A vendégjátékosokat tapssal és dobbal fogadták a debreceniek.

Legközelebb mindkét csapatra a Szolnoki Olaj vár. A DEAC jövő szombaton látogat Szolnokra a bajnokság következő fordulójában, míg a Falco kedden találkozik velük a Fiba Kupa csoportkörében.

Barna Marci

DEACDUGAT 22/12, Polyák 6/6, MANIGAT 12/6, BORISZOV 31/15 AMIGO 11 

Csere: BOGNÁR 8, Velkey 3/3, Omenaka 2, Kósa -.

Edző: Berényi Sándor

SZOMBATHELYCURRY 20/6, NORFLEET 22/9, Váradi 10/3, Bruinsma 10, Reddic 

Csere: BALMAZOVICS 18/9, Tóth N. 4.

Edző: Gasper Okorn

Berényi Sándor: – Kulcs volt a jó kezdés, ami sajnos egy hete Szegeden nem sikerült. Végre támadásban is kijött a lépés, kerek 50 százalékkal dobtunk a hárompontos vonalon túlról. Közhelyes, de igaz, hogy mindig akadt valaki, aki átlendítette a holtpontokon a csapat szekerét.

Gasper Okorn: – Nem nagyon lehet mit mondani, a pocsék kezdés és az ellenfelünknek engedélyezett 53 lepattanó megpecsételte a sorsunkat. Mindezek ellenére is volt esélyünk visszajönni a mérkőzésbe, ezt elszalasztottuk, teljesen megérdemelt a hazai siker született. (forrás: DEAC)

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.