Koncert-fúvósok regionális fesztiválja Debrecenben

Debrecen, 2014. június 30., hétfő (MTI) - A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) első kelet-európai regionális konferenciáját és fesztiválját július 6. és 14. között Debrecenben rendezik meg - jelentették be a szervezők hétfőn, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Karának dékánja, a WASBE szervezőbizottságának elnöke szerint azért a cívisvárosra esett a chicagói központú szövetség választása, mert Debrecen gazdag katonazenekari hagyományokkal rendelkezik, és itt valósult meg az országban először a karmester-fúvószenekari karnagy mesterképzés.

Tájékoztatása szerint a Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége, a WASBE az egyetlen olyan  nemzetközi szervezet, amely összefogja a fúvószenekarok karmestereit, komponistákat, előadókat, kiadókat, tanárokat, hangszerkészítőket és nem utolsó sorban a fúvószene kedvelőit.

A WASBE olyan nonprofit nemzetközi szövetség, amely nyitva áll minden, a szimfonikus fúvószenekarok és együttesek iránt érdeklődő ember, intézmény és cég előtt - magyarázta Duffek Mihály, hozzátéve: a WASBE világszerte több mint ezer egyéni és szervezeti taggal rendelkezik több, mint ötven országban.

A világszövetség 1981 óta kétévente rendezi meg konferenciáit minden alkalommal más kontinensen, más országban. A szövetség magyarországi tagszervezete Debrecen városával közösen nyerte el a jogot a Kelet-Európában elsőként megrendezésre kerülő I. Kelet-Európai WASBE Fesztivál és Konferencia nevű program megvalósítására - jegyezte meg a dékán.

Szavai szerint a szabadtéri és teremkoncerteket, workshopokat, fórumokat, és prezentációkat, hangszer- és kottakiállítást felvonultató fesztivál július 6. és 14. között várja az érdeklődőket Debrecenben: a délelőtti előadásokat, szakmai fórumokat a DE Zeneművészeti Karán, a zenekarok délutáni bemutatkozó koncertjeit a Kossuth téren, az esti koncerteket szintén az egyetemen, illetve a Kölcsey Központban rendezik meg.

A fesztiválon 12 külföldi és 15 hazai zenekar mutatkozik be a debreceni közönségnek. Különleges programja lesz a találkozónak július 14-én a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Kelet-Európai Egyetemi Projektzenekar előadása, ahol orosz, mongol, kínai, román, szerb, szlovén és magyar egyetemista zenészekből álló koncert-fúvószenekari produkciót hallhat a közönség - ismertette a szakember.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.