Költészet napja, de nekünk több

Virágkarneváli címer

A magyarok többsége számára egyértelmű, hogy az április 11-i dátum a magyar irodalom ünnepe, a költészet napja, noha nagyon helyesen, de a szabadság őrvárosában ezen a napon mást is ünneplünk.

1905. április 11-én született József Attila. Egyik legtragikusabb sorsú, legmélyebb gondolkodású és kozmikus távlatokban elmélkedő költőnk születésnapján a magyarok országszerte verseket szavalnak, az utcákon, tereken „gerillaként” ragasztják ki kedvenc költeményeiket. Ezen túlmenően Debrecenben sokkal fényesebben lobognak a város zászlai, hiszen ez Debrecen város napja.

1693. április 11-én I. Lipót király kiváltságlevelében szabad királyi várossá nyilvánította a Tiszántúl fővárosát. Debrecen azóta az ország központja is volt és a Habsburgok trónfosztásának helyszínéül is szolgált. Kelet-Magyarország legjobban fejlődő városa jelenleg a második legnagyobb hazánkban, de számos tekintetben élen jár. Kiemelendő Debrecen sportélete, hiszen a labdarúgáson kívül a kézilabdában, kosárlabdában és számos egyéni sportban jeleskedik. Otthont adott már junior kézilabda, atlétikai világbajnokságnak, kézi, kosár döntőknek, a helyi csapatok itt ünnepelhettek bajnoki címeket. Kulturális szempontból az augusztus 20-i, nemzetközileg egyedülálló esemény, a Virágkarnevál tölti meg a belvárost és vonzza a látogatók tízezreit.

Maga a helyszín impozáns, legnagyobb vidéki város rangjához méltó ütemben gyarapodik és fejlődik évszázadok óta.

Isten éltessen, Cívisváros!

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.