Kiélezett végjáték, fontos DEAC-diadal

Deon Edwin (valamint Mócsán Bálint, Andre Williamson és Tadija Tadic) a mérkőzés embere lett  Fotó: MKOSZ

A DEAC férfi kosarasai a hírös városban folytatták élvonalbeli menetelésüket pénteken. A hazai pályán legyőzött Kecskeméttel szemben igencsak szoros csatára volt kilátás.

A többek között Wittmann Krisztián fémjelezte Kecskemét az elmúlt esztendőkhöz képest meglepően szerényebben teljesít az idei kiírásban, azonban azt sem kell elfelejteni, hogy a Falco vezette dobogótól hátrébb gyakorlatilag senkinek sem szabad jelenleg papírformáról beszélnie a riválisokkal szemben.

A már kupaszereplő fekete-fehér alakulat immár biztosan számíthatott sérüléséből visszatért játékosára, Garamvölgyi Ákosra, valamint a kezdőötösben a fiatalszabálynak eleget téve ezúttal Neuwirth Bence kapott helyet. Az ifjú debreceni ezt meg is hálálta, hiszen az Ivkovics Sztojan vezette hazaiak első kosara után rögtön hárompontossal köszönt be a meccsbe, a cívisvárosiak védekezése is agilis volt, valamint az ellenfél gyűrűje alatti játékban is sikerült felülkerekedni. A vonalnál okosan járatta a labdát a Mandics-csapat, egészen addig, amíg rendre érkeztek a távoli kísérletek, Neuwirth pedig már második tripláját zúgatta be. Dramicaninék látványos akcióival mégis a KTE vezetett az első negyed végén, kiélezett párharcban: 20-19. A folytatást az egyetemiek kezdték jobban, rögtön magukhoz ragadták a vezetést, a lepattanójáték jócskán a helyén volt. Tadija Tadics is pályára lépett, azonnal jelet adott magáról, hiszen az ő kreatív és eredményes megoldásainak hála, immár hat ponttal vezetett a DEAC – Tadic saját átlagát javítva, rögtön két távolival. Ültek az akciók a fekete mezeseknek, Mócsán Bálint jó kapitányhoz méltóan teljesített, újra a vonalon kívülről volt eredményes, a Debreceni Egyetem csapata pedig egypontnyira került a két számjegyű vezetéstől. A félidő hajrájához érkezve Dramicanin igyekezett menteni a kecskeméti győzelmi reményeket, nem kevés sikerrel, hiszen a különbség hamar megfeleződött. Az utolsó fél percben aztán Mócsán kapott labdát, távolról célzott hibátlanul, rezgett a gyűrűn a háló, megvolt a tízes különbség. Erre válaszul még Lukovics is betalált tempóból, a félidőre beállítva az állást: a DEAC magabiztos 33-41-es vezetéssel vonulhatott pihenőre.

A fordulás utáni első pillanatok a faultokról szóltak, ami talán érthető is volt a kiélezett meccsre és a bajnoki pontok fontosságára tekintettel. Az első sikeres dobások büntetőből érkeztek, Djordje Drenovac részéről. A harmadik negyed általában a feltámadás vagy az erődemonstráció időszaka a DEAC számára, most mégis a hullámvölgy következett. Folyamatosan zárkózott a vendéglátó, Tadics újabb hármassal próbálta tartani a magabiztos előnyt, ám immár stabilan tíz alatt állandósult a különbség. Mígnem a felvonás végjátékához közeledve Hőgye Patrik is betalált kintről, aztán megint. A negyed legvégén a kecskeméti legenda, Wittmann egy pillanatig sem kímélte a debreceni gyűrűt, minden kísérlete összejött, még a legkiszorítottabb helyzetből is, így gyakorlatilag megfelezte csapata hátrányát, újra szorossá téve a meccset: az utolsó csörte előtt 57-62 állt az eredményjelzőn. Lovro Buljevics kiválóan használta ki fizikai fölényét a festékben védőivel szemben, a meccs elején is zsákolt már, most pedig a negyedik tízperc elején is erőteljesen húzta a labdát a helyére. A három két számjegyűt produkáló debreceni játékos egyike, a kapitány, Mócsán Bálint megállíthatatlan volt, még faulttal együtt is bedobta a kosarat, majd büntetőjét sem hibázta el. Szervezetten teljesített a DEAC védelme is. Bő öt perccel a vége előtt már tizenkettő is volt a különbség. Úgy tűnt, a fekete-fehérek ezt kézben tartják. Mócsán újfent triplázott, aztán, bár Wittmann továbbra is jó ritmusban kosarazott, Edwin és Williamson összejátéka gyakorlatilag el is döntötte a meccset: megint tizenegy volt az előny. A végén aztán jöttek a faultok, meg a kétségbeesett, de annál sikeresebb kecskeméti triplák. A DEAC diadala azonban már érdemben nem forgott veszélyben: 84-90.

A folytatásban valóságos kosárcsemege, derbi következik az egyetemiek számára. Január 13-án a hazai nagyágyú, a Szolnok érkezik a Nagyerdőre. Az Oláh Gábor utcán 18 órakor kezdődik majd az Olajbányász elleni megmérettetés.

Barna Marci

Duna Aszfalt-DTHK Kecskemét – DEAC 84-90 (20-19, 13-22, 24-21, 27-28)

KECSKEMÉT: BOGUES 15/3, LUKOVICS 18, Sinik 7, Ivkovics, Karahozics 6 csere: WITTMANN 17/12, Kucsera 6/6, Tóth 5, Dramicanin 10.

vezetőedző: Ivkovics Sztojan

DEAC: EDWIN 10, Neuwirth 6/6, MÓCSÁN 19/9, Garamvölgyi, BULJEVIC 14 csere: Williamson 10, Drenovac 12, TADICS 13/9, Hőgye 6/6.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandic: Gratulálok mindkét csapatnak, elég színvonalas meccs volt, kevés eladott labdával. Mi jobban dobtunk kintről, és ez volt a kulcsa a győzelmünknek. A végét picit elrontottuk. Azt vártuk, hogy majd a Kecskemét feladja, így az összkép nem volt az igazi számomra. Két idegenbeli sikert arattunk, de ez nem altathat el minket. Úgy tűnik, akkor vagyunk jobbak, ha mi vagyunk a kevésbé esélyesek. Szerintem jobban játszottunk, mint Oroszlányban, és ha ezt nézzük, akkor fejlődünk.

Lovro Buljevic: Igazi csapatként játszottunk, és főleg támadásban tudtunk ellenfelünk fölé nőni. Ez a második siker zsinórban további erőt adhat számunkra a folytatásra. Gratulálok mindkét csapatnak a kiváló meccshez.

A számok tükrében (Duna Aszfalt-DTHK Kecskemét-DEAC): szerzett labda: 5-5, eladott labda: 8-9, lepattanó: 23-31, gólpassz: 17-22, fault: 24-19, VAL: 101-137

2p közeli: 67%-78%, 2p ktáv.: 38%-25%, 3p táv.: 24%-38%, 1p bünt.: 89%-88%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.