Januári tavasz

Korán kikeltek

Lehet, mire e sorok megjelennek, vége a télidei furcsa időjárásnak. A lényeg azonban, hogy a természet heteken keresztül az évszakhoz képest melegebb időben részesítette az emberiség európai, de leginkább közép-európai részét.

A szokatlanul enyhe idő újabb bizonyítéka lehet a globális felmelegedésnek, azaz az emberi tevékenység melegíti a légkört, kezd idejét múlni olyan, mint hó, dér, vagy jég. Amúgy kivételezett helyzetbe került milliók különösebben nem bánkódnak, nem imádkoznak jégcsapos hóförgetegekre, Fátyol-vízesést (Szilvásvárad) fagyasztó zimankóra. Kevesebbet költhetnek fűtésre, autóikkal nem csúszkálnak letakarítatlan utakon, s ha kisüt a nap (mert néhanapján ez is megtörténik), jó adag D-vitamin pótlékhoz is juthatnak. Nem érdeklik az Atlanti-óceán túloldalán dühöngő mínuszok, a befagyott Niagara, tomboló hóviharok, hogy megfagyott mókusok buknak alá az ágakról. Az legyen az amerikaiak gondja.

A téli meleget a mezőgazdászok már borongósabban véleményezik. A szokatlan hőemelkedés komoly károkat okozhat a veteményesekben, gyümölcsösökben. Fagy hiányában a kártevők vígan telelnek, hogy aztán tavasszal, nyáron elképzelhetetlen számban pusztíthassák a kultúrnövényeket.

Sajnos egy mostani fagy sem használna már. A meleg megbolondította a természetet. Előcsalogatta a hóvirágokat, ibolyákat, vizenyősebb területeken (például a Fancsika tavaknál) kipattantak a barkák, megindultak a gyümölcsfák rügyei. Egy meleg hét és virágba borulnának. A Ruyter utcán, egy fatörzs korhadékán téli fülőkék (gombák) jelentek meg. Kertemben is egy rántottára való fülőketelep kínálja gombafejeit. A csigák felhagytak téli álmukkal, kiásták magukat a földből és füvet rágcsálnak. A cinkék teli torokból követelik: nyitnikék. A vadlibák ékei tanácstalanul kóvályognak a levegőben. A meleg miatt nem tudják, merre induljanak… Azonban egy betörő hidegfront lefagyasztaná a bimbózó kikeletet, súlyos fagykárokat okozna.

A fehér karácsony már csak a mesékben létezik. Szánkózás, sízés, korcsolyázás lassan sportemlékké módosul. Jól van ez így?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.